Sukuseuran viimeisimpiä uutisia

Sukuseuran sukukokous ja sukupäivät järjestettiin
kesällä 2019 27.-28.7. Kiuruvedellä kulttuuritalossa.
Kärkkäisten sukua on asunut jo 1500-luvulta saakka Kiuruveden alueella ja moni Kärkkäisten sukuhaara on sieltä lähtöisin. Sukupäiville osallistui lauantaina noin 150 henkeä, kauimmaiset USA:sta ja Ruotsista.

Kiuruveden kaupungin tervehdyksen toi kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka, joka itsekin kuuluu Kiuruveden Kärkkäisiin äitinsä puolelta. Juhlaesitelmän piti FT Jouko Kokkonen, myös hän äitinsä puolelta Kiuruveden Kärkkäisiä. Juontajana ja musiikin esittäjänä toimi Pekka Tapio Kärkkäinen Pielavedeltä. Kiuruvetinen monilahjakkuus Hilda Kilvensalmi lauloi Myrskyluodon Maijan ja soitti viulua. Hilda esiintyi Kärkkäisten sukupäivillä jo toisen kerran – aiemmin hän esiintyi v. 2013 Iisalmessa sukupäivillä Kiuruvedellä tenavatähti-kilpailun vähän aiemmin voittaneena. Mainittakoon, että Kilvensalmi on v. 1960 muutettu nimi Pöksyläisestä ja se puolestaan 1694 muutettu nimi Kärkkäisestä.

Varsinainen vuosikokous valitsi kaudelle 2019–2022 sukuseuran uudeksi puheenjohtajaksi (sukuvanhimmaksi) tekn. tri, tutkimusprofessori Seppo Kärkkäisen, uudeksi varapuheenjohtajaksi ekonomi Uolevi Kärkkäisen, sihteerinä (kirjurina) jatkamaan sähkötekn. Matti Mentulan ja uudeksi taloudenhoitajaksi (rahastonhoitajaksi) KTM, opertointipääll. Joakim Kärkkäisen. Muut sukuhallituksen ja -neuvoston jäsenet löytyvät yhteystiedot sukuseuraan-palkista. Sukuneuvosto valitsi järjestäytymiskokouksessaan puheenjohtajakseen kasvat.tri Tuulikki Kärkkäisen.

Uutuuskirja KÄRKKÄIS-TARINOITA julkaistiin. Sen toimittivat Tuulikki Kärkkäinen ja Matti Mentula. Kirjoittajat ovat Kärkkäis-juurisia ja kirjoitukset kertovat Kärkkäis-juurisista. Kirja sisältää tarinoita, sukutarinoita, sota-ajan kertomuksia sekä sukukronikoita ja runoja. Aiheet ovat tositarinoita Suomen ja Kärkkäisten elämästä 1500-luvulta 1900-luvulle, eri puolilta Suomea, eri elämänalueilta miehistä, naisista ja lapsista. Kirjaa myytiin sukupäivien aikaan reilusti yli 300 kappaletta. Sitä on edelleen tilattavissa sukuseurasta (katso sukuseuran julkaisut).

Tuulikki Kärkkäinen kertoi Kärkkäisten sukuun liittyvistä DNA-tutkimuksista. Tähän mennessä on selvinnyt: Kärkkäisiä on lännestä päin Suomea asuttaneita I-haplorymään kuuluneita vanhan suur-Pälkäneen Sahalahden Kärkkäästä Rautalammin erämaitaan asuttaneita sekä toisaalta päin idästä Karjalan Kannaksen kautta tulleita N-haploryhmään kuuluneita. Rantasalmen Kärkkäiset ja sieltä Kiuruvedelle sekä Tohmajärven Onkamoon haarautuneet sekä myös Pohjois-Karjalan Kärkäiset kuuluvat N-haploryhmään. Viitteitä on, että Karjalan Kannakselle on Ruotsin vallan myötä mennyt lännestä päin myös I-haploryhmään kuuluneita Kärkkäitä. Sukuseuramme tavoitteena on saada DNA-tutkimuksen avulla laajempaa tietoa eri sukuhaarojen yhteyksistä toisiinsa ja haarautumisten ajankohdista.

Sukuillallinen nautittiin kokouspaikan ravintolassa, Iltalypsyssä, teemalla maakunnan makuja. Illallisen lomassa kuunneltiin kiuruvetisen laulaja-muusikko Juha Vartiaisen upeaäänistä laulua. Yksi lauluista oli hänen oma sävellyksensä äitinsä kirjoittamaan kotipaikkaa kuvanneeseen hienoon runoon. Sikermän säestämiään lauluja esitti komeasti ja moniäänisesti kvartetti, johon kuuluivat Ilkka Pohjolainen, veljekset Aaro ja Sauli Tiihonen sekä Kalle Miettinen. Kalle Miettinen kertoi isovanhempiensa elämän ajoilta tarinoita. Kaikki illan esiintyjät kuuluvat äitiensä puolelta Kiuruveden Kärkkäisiin.

Sukupäivien ohjelma jatkui sunnuntaina 28.7. ensin kukkien laskulla sankarihaudalle sekä Kiuruveden kotiseutu- ja sukututkimuksen uranuurtaja Juho Pöksyläisen haudalle ja sen jälkeen Kiuruveden kirkossa jumalanpalveluksella. Jumalanpalveluksessa saarnasi teol. tri, prof. Veli-Matti Kärkkäinen ja lauloi Kärkkäis-juurinen laulaja Raimo Kukkonen.

Sunnuntain 28.7. pääohjelma oli opastettu bussimatka sukumme juurille - Kärkkäisten vanhoille ja nykyisillekin asuinsijoille. Matkan alussa nautittiin kirkkokahvit. Bussimatkan suunnitti ja järjesti Tuulikki Kärkkäinen, joka toimi myös retken oppaana. Kiertoajelulle osallistui 72 henkilöä. Pääkohteita olivat Hautajärven niemellä sijainnut entinen Niemi eli Eerikkala ja pihapiirissä sijaitseva nykyinen Hyvösten omistuksessa oleva Juntin talo. Hautakylä rno 1 Heikkilästä on lohkaistu Pekka Kärkkäisen isännöimä viljatila Kivelä. Niiden alue on todennäköisimmin Kiuruvedelle 1540-luvulla pysyväksi asukkaaksi tulleen Pekka Pekanpoika Kärkkäisen ensimmäinen asuinseutu. Muita kohteista olivat Hautajärven Rapakkojoen Rapakon maitotila, jonka maat ovat eräajoista saakka kuuluneet samalla sukuhaaralle. Nykyinen viljelijäsukupolvi on Harri Kärkkäinen ja puolisonsa, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen. Rytkyn Laukkalan maitotilaa isännöivät Asko Kärkkäinen poikiensa perheiden kanssa. Hautakylän Kilpijärven rannalla sijaisevaa lihakarjatila Teeriniemeä isännöivät Aappo ja Saara Kilvensalmi. Niemiskylä Leskelässä retkeläiset saivat suolaiseksi ja ruokaiseksi välipalaksen Paavomatti Kärkkäisen grillaamat Remeskylän Palvin laadukkaat grillimakkarat. Pienet tarmokkaat Paavomatin tyttäret olivat touhussa tomerasti ja iloisesti mukana.


Paavomatti Kärkkäinen Leskelässä grillaamassa Remeskylän Palvin valmistamia laadukkaita grillimakkroita suolaiseksi välipalaksi retkeläisille

- - - - - - - -

Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi osoitteeseen:karkkaistensuku@luukku.com. Tiedotteita lähetettäessä on ilmennyt vanhentuneita osoitteita.

Verkkosivuja voidaan lukea tietokoneen lisäksi myös tableteilla ja älypuhelimilla, koska kotisivut skaalautuvat käytetyn välineen mukaan.

Kotisivuilla on sukuseuralle ja toimijoille sähköisesti palautettavia, yhteydenottoa helpottavia lomakkeita. Niitä on mm. sukuseuraan jäseneksi liittymistä sekä sukututkimukseen ja -julkaisuihin sukutietojen lähettämistä varten. Sukuseuran tuotteiden tilaukset tehdään sukuvanhimmalle osoitetulla lomakkeella.

Kotisivut on suunnitellut ja aiemman version ohjelmoinut Tuulikki Kärkkäinen.
Hänelle voi antaa palautetta, esimerkiksi jos on hyviä ehdotuksia,
kotisivuissa ilmenee ongelmia tai havaitsee virheitä. Yhteydenotto voi
tapahtua esimerkiksi sähköpostilla, jota voi käyttää vasemmalla olevan palkin kautta. Nykyisistä kotisivuista ovat huolehtii Tuulikki Kärkkäinen sen jälkeen kun Matti Kärkkäinen huolehti alkuperäisen kotisivun siirron nykyiselle Kotisivukoneen palvelimelle.

Tietokonekäytön vihjeitä: Paina päivitysnuoli- tai F5 -näppäintä saadaksesi koneellesi viimeisimmät päivitykset.

Sivuille pääsyä helpotat jatkossa laittamalla tämän sivun koneesi avattuna ollessa, ylhäältä löytyvään palkkiin, "Suosikit" (Internet Explorer-selaita käyttäessäsi) tai "Kirjanmerkit" (Mozilla
Firefox-selainta käyttäessäsi), ja näppäämällä "valmis". "Suosikit" tai "Kirjanmerkit" -valikosta näille sivuille pääsee sen jälkeen klikkaamalla tarvitsematta muistella ja kirjoittaa osoitetta aina
uudelleen.