AJANKOHTAISIA ASIOITA

Kuluvalla kaudella on tekeillä vapaaehtoisvoimin useita julkaisuja, joissa Kiuruveden ja Pielisjärven Kärkkäisten sukututkimukset ovat teon alla pisimmällä. Myös Rantasalmen Kärkkäisten tutkimus on ollut vireillä. Sukukirjoja on julkaistu tähän mennessä Kiuruveden ja Rautalammin Kärkkäisistä (ks. valikko: Sukuseuran julkaisut). Sukututkimus on vapaaehtoistyötä ja sitä tehdään tavoitteellisena harrastuksena. Se vaatii pitkäjännitteisyyttä ja vanhojen asiakirjojen tutkimisessa taitoja, joita voi hankkia sukututkimuskursseilla ja sukututkimusoppaista.

Sukuseuralla on sukututkimuksen tueksi myös Y-DNA-tutkimusta. Tähän mennessä on selvinnyt, että Rautalammin Kärkkäiset kuuluvat Suomea lännestä päin asuttaneisiin (I-haploryhmään) ja muut tähän mennessä DNA-testin teettäneet Kannaksen kautta idästä päin Suomea asuttaneisiin (N-haploryhmään, johon kuuluu n. 70 % suomalaisista miehistä). Rantasalmen, Kiuruveden ja Pielisjärven Viekin Kärkkäisistä on DNA-testin teettäneitä hyvin (kuuluvat N-haploryhmään). Monista sukuhaaroista olisi tarpeen saada miespuolisia isälinjaisia DNA-testiin osallistujia sen selvittämiseksi, mistä isommasta sukuhaarasta ja milloin ne ovat todennäköisesti haarautuneet.

Jokainen voi osaltaan edistää oman sukuhaaransa sukututkimusta lähettämällä omia tietojaan sekä koota oman sukuhaaransa tietoja ja vanhoja valokuvia. Tietoja voi lähettää kätevästi viereisen valikon linkistä: Kärkkäisistä polveutuvan sukutietolomakkeella tai postitse sukuneuvoston puheenjohtaja Tuulikki Kärkkäiselle (yhteystiedot löytyvät yhteystietolinkistä).

Harrastusmahdollisuuksien niukennuttua korona-epidemian rajoitusten vuoksi: Lähettäkää sukutietojanne ja kootkaa niitä myös lähipiiristä. Kehottakaa lähisukuannekin tietojensa lähettämiseen. Myös vanhoja valokuvia voisi käydä läpi ja merkitä muistiin, keitä kuvissa on... niin pitkään kuin on vielä henkilöiden tunnistajia.

Kärkkäisten sukuseuralla on käynnissä Kärkkäis-tarinoiden (Kärkkäis-juurisia koskevien tai Kärkkäis-juuristen kirjoittamien) kerääminen Kärkkäis-tarinoita II:een. Ehkä nyt olisi aikaa panna monenlaista muistitietoa paperille? Myös Kärkkäis-tarinoita voi lähettää allekirjoittaneelle.

Sukututkimuksen ja muun muistitiedon kirjaamiseen kehottaen

kotisivujen ylläpitäjä ja Kärkkäisten DNA-tutkimuksen yhteyshenkilö

Tuulikki Kärkkäinen

Kärkkäisten sukuseuran ensimmäisten sukukokouksen osallistujia. On arveltu perustamisvuotta 1951 ja paikaksi Kiuruveden Rytkyn Myllymäkeä. On arveltu myös vuotta 1953 Rautalammilla. Paikan ja vuoden varmistajaa pyydetään ilmoittamaan tiedoistaan Tuulikki Kärkkäiselle: tuulikki.karkkainen(ät)pp.inet.fi tai puh. 050 60909 tai os. Maitopolku 4 as. 12, 74120 Iisalmi

JULKAISUJEN JA SUKUSEURAN MUIDEN TUOTTEIDEN TILAUKSET 2020 ALKAEN:

*Julkaisuja on tilattavissa vuoden 2020 alusta alkaen puheenjohtaja Seppo Kärkkäiseltä. Hinnat sisältävät postituskulut. Useamman julkaisun tilauksesta on saatavissa alennusta.

Seppo Kärkkäisen yhteystiedot : http://www.karkkaistensukuseura.fi/ tai sähköpostilla: seppo.karkkainen(ät)kotikone.fi tai postikortilla: os. Saunamäentie 1 C, 02770 Espoo

Terveisin Sukuseuran puolesta

Seppo Kärkkäinen, sukuvanhin (pj.)Saunamäentie 1C, 02770 Espoo,

puh. 050 555 1207, s-posti: seppo.karkkainen@kotikone.fi

Matti Mentula, kirjuri (sihteeri)

p. 050 551 2880, s-posti: matti.mentula@elisanet

Jäsenkirjeessä marraskuu 2019 kerrotut:

SUKUPÄIVIEN 27.–28.7.2019 TAPAHTUMAT JA HENKILÖVALINNAT löytyvät linkeistä Sukupäivät 2019 ja Yhteystiedot Kärkkäisten Sukuseuraan.

Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi osoitteeseen:karkkaistensuku@luukku.com. Tiedotteita lähetettäessä on ilmennyt vanhentuneita osoitteita.

Verkkosivuja voidaan lukea tietokoneen lisäksi myös tableteilla ja älypuhelimilla, koska kotisivut skaalautuvat käytetyn välineen mukaan.

Kotisivuilla on sukuseuralle ja toimijoille sähköisesti palautettavia, yhteydenottoa helpottavia lomakkeita. Niitä on mm. sukuseuraan jäseneksi liittymistä sekä sukututkimukseen ja -julkaisuihin sukutietojen lähettämistä varten. Sukuseuran tuotteiden tilaukset tehdään sukuvanhimmalle osoitetulla lomakkeella.

Kotisivut on suunnitellut ja aiemman version ohjelmoinut Tuulikki Kärkkäinen.
Hänelle voi antaa palautetta, esimerkiksi jos on hyviä ehdotuksia,
kotisivuissa ilmenee ongelmia tai havaitsee virheitä. Yhteydenotto voi
tapahtua esimerkiksi sähköpostilla, jota voi käyttää vasemmalla olevan palkin kautta. Nykyisistä kotisivuista ovat huolehtii Tuulikki Kärkkäinen sen jälkeen kun Matti Kärkkäinen huolehti alkuperäisen kotisivun siirron nykyiselle Kotisivukoneen palvelimelle.

Tietokonekäytön vihjeitä: Paina päivitysnuoli- tai F5 -näppäintä saadaksesi koneellesi viimeisimmät päivitykset.

Sivuille pääsyä helpotat jatkossa laittamalla tämän sivun koneesi avattuna ollessa, ylhäältä löytyvään palkkiin, "Suosikit" (Internet Explorer-selaita käyttäessäsi) tai "Kirjanmerkit" (Mozilla
Firefox-selainta käyttäessäsi), ja näppäämällä "valmis". "Suosikit" tai "Kirjanmerkit" -valikosta näille sivuille pääsee sen jälkeen klikkaamalla tarvitsematta muistella ja kirjoittaa osoitetta aina
uudelleen.