Jäsenkirjeet

Kärkkäisten Sukuseuran tiedote kesäkuu 2019

Hyvät Kärkkäisten suvun jäsenet ja Kärkkäisten ystävät!


Kutsumme teidät osallistumaan Kärkkäisten suvun 22. sukukokoukseen ja sukupäiville 27.-28. heinäkuuta 2019 Kiuruvedelle. Kokous pidetään Kiuruveden kulttuuritalolla, os. Lähteentie 10 A, 74700 Kiuruvesi.
Osanottajien ilmoittautuminen sukukokoukseen lauantaina 27. heinäkuuta klo 11 alkaen

Sukuseuran sukuhaarojen kontakti- ja tietotori avataan klo 11. Sukukokouksen osallistumismaksu on 20 €/henkilö (lapset ja nuoret 4-17 vuotta 5 €), mikä kattaa lauantain yleiskulut sekä ohjelman (liite 1) ja kokouskahvin (teen) piirakoineen. Osallistumismaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä käteisellä (sukuseuralla ei korttikonetta).


Kokoustarjoilun ja illallisen mitoittamiseksi ja kokouksen käytännön järjestelyjen helpottamiseksi toivotaan tietoa osallistumisesta. Tiedot pyydetään toimittamaan palauttamalla postitse oheinen
ilmoittautumislomake (liite 2) tai ilmoittamaan siinä kysytyt tiedot perjantaihin 19.7.2019 mennessä Risto Kärkkäiselle liitteessä 2 olevien ohjeiden mukaan. Lisäksi pyydetään toimittamaan sitovat ilmoittautumiset sunnuntaina 28.7. järjestettävälle kiertoajelulle (nimet ja sitova ennakkoilmoittautuminen, ks. liite 3) 19.7.2019 mennessä Tuulikki Kärkkäiselle liitteen 3 ohjeiden mukaan. Peruutuspaikkoja voi tiedustella vielä sen jälkeen. Ohjelmallinen sukukokous alkaa klo 13.

Tervehdysten jälkeen kuullaan fil.tri Jouko Kokkosen juhlaesitelmä. Esitelmän jälkeen käsitellään sääntömääräiset sukukokousasiat. Henkilövalinnoista pyydetään esityksiä perusteluineen
valmistelutyöryhmän pj. Tuulikki Kärkkäiselle mahdollisimman pian sähköpostilla: tuulikki.karkkainen@pp.inet.fi tai os. Maitopolku 4 as. 12, 74120 Iisalmi.


Kahvitauon jälkeen kuullaan Kärkkäisten sukuun liittyvistä DNA-tutkimuksista. Julkistetaan myös mielenkiintoinen ja monipuolinen Kärkkäis-tarinakirja eri sukuhaaroista ja eri aikakausien sukutarinoista runoihin. Sukupäivillä 516-sivuista kirjaa saa myös ilman ennakkovarausta tarjoushinnalla 20 €/kpl. Ennakkotilaajat saavat kirjan samaan edulliseen hintaan 20 € (+ lähetettäessä lähetyskulut). Ennakkotilaukset lähetetään sukuseuran puheenjohtajalle kotisivujen yhteydenottolomakkeella. Myöhemmin hinta on 25 €/kpl + lähetyskulut. Lisäksi esille tulee useita eri henkilöiden tekemiä Kärkkäisten sukua koskeviajulkaisuja ja tutkimuksia.

Iltapäivän aikana on avoinna kontaktitori, missä suvun historiaa ja sukututkimusta tuntevat seuramme jäsenet ovat varautuneet vastaamaan kysymyksiin. Iltapäivän ohjelma päättyy n. klo 17.

Sukuillallinen on tarjolla klo 18.30 alkaen. Iltaohjelmaan kuuluu mm. musiikkiesityksiä ja

tarinoita sukumme jäsenistä.


Ravintola perii illallisen hintana 30 €/henkilö, lapset 4-12 vuotta puoleen hintaan, alle 4 vuotiaat maksutta. Illallinen maksetaan paikan päällä suoraan ravintolalle.

Illallisella tarjolla on ”maakunnan makuja”: savumuikkuja, salaatteja, rosvonpaistiporsaasta, perunarieskaa, jälkiruokana vadelmatäytekakkua ja kahvia.


Sunnuntaina 28. heinäkuuta

Aamu aloitetaan klo 9.30 kukkien laskulla sankarihaudoille ja muistetaan myös sukumme esivanhempia. Haudoilla käynnin jälkeen on jumalanpalvelus Kiuruveden kirkossa, jossa saarnaa sukuumme kuuluva teologian tohtori, professori Veli-Matti Kärkkäinen.

Jumalanpalveluksen jälkeen alkaa kiertoajelu lähiseudun Kärkkäis-historian kannalta mielenkiintoisiin kohteisiin ja kiertoajelu päättyy n. klo 16. Tuulikki Kärkkäinen on valmistellut monipuolisen kiertoajeluohjelman. Sen hinta on 25 €/osallistuja. Kiertoajelulleon sitova ennakkoilmoittautuminen bussin paikkavarausten vuoksi. Se tapahtuumaksamalla 25 euroa/henkilö iästä riippumatta (koska jokainen tarvitsee paikan)Kärkkäisten sukuseuran tilille Nordea FI11 1112 3000 3111 07. Kiertoajelusta tarkemmin liitteessä 3, mistä löytyy myös ilmoittautumisohje.

Sukukokouksen osanottajia pyydetään järjestämään majoittumisensa itse. Hotelli Peltohovissa Kiuruvedellä (hotelli@hotellipeltohovi.fi, puhelin:017 7604600) on Kärkkäisten Sukuseuralle varattu kiintiö 12.7.2019 saakka.

Kärkkäisten sukukokoukset ovat aina olleet antoisia ja miellyttäviä tilaisuuksia –Kärkkäiset ovat mukavia ihmisiä. Kerrothan kokouksestamme sukulaisillesi ja tuntemillesi Kärkkäisten ystäville.


Tervetuloa Pohjois-Savoon Kiuruvedelle!


Kärkkäisten sukuseura ry.

Risto Kärkkäinen
Sukuvanhin, puh.09 452 4477


Tuulikki Kärkkäinen

Sukuneuvoston puheenjohtaja, puh. 050 60 909LIITE 1


KÄRKKÄISTEN SUVUN 22. SUKUKOKOUS JA SUKUPÄIVÄT KIURUVEDELLÄ 27.-28.

HEINÄKUUTA 2019


OHJELMA
(pienet muutokset ja täydennykset mahdollisia)


LAUANTAI 27.7.2019 (Kiuruveden kulttuuritalo, Lähteentie 10 A)


Klo 11-13 Ilmoittautuminen, kontakti- ja tietotori avautuu

Klo 13 Sukukokous (Kiurusali)

Savolaisen laulu, Pekka Tapio Kärkkäinen ja yleisö

Tervetuliaissanat, sukuvanhin Risto Kärkkäinen

Tervehdykset, kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka

Juhlaesitelmä, fil.tri Jouko Kokkonen

Musiikkia, Pekka Tapio Kärkkäinen

Sääntömääräinen sukukokous

Klo 14.30 Kahvitauko

Klo 15 Sukupäivien ohjelma jatkuu

Musiikkia, Hilda Kilvensalmi

Pekka Lehtisen koostamia kuvia Kiuruveden Kärkkäisistä

Kärkkäis-tarinoita -julkaisun esittely, Tuulikki Kärkkäinen, Matti Mentula

Kärkkäiset ja DNA-tutkimukset, Tuulikki Kärkkäinen

Eri sukuhaarojen tutkimuksia, mm. Rautalammin Kärkkäiset


Iltapäivän juontajana Pekka Tapio Kärkkäinen


Klo 17.30 Sukuneuvoston kokous

Klo 18.30 Sukuillallinen, ravintola Iltalypsy
Ansiomerkkien jako
Musiikkiesityksiä: Juha Vartiainen, Ilkka Pohjolainen, Aarno Tiihonen, Sauli Tiihonen ja Kalle Miettinen
Tarinoita Akseli Kärkkäisen kirjoitusten pohjalta, Kalle MiettinenIllan juontajana Pekka Tapio KärkkäinenSUNNUNTAI 28.7.2019


Klo 9.30 Kukkien lasku sankarihaudoille sekä Juho Pöksyläisen haudalle
Klo 10 Jumalanpalvelus Kiuruveden kirkossa, saarna teol.tohtori, prof. Veli-Matti Kärkkäinen

Noin klo 11- Kiertoajelu Kärkkäisten juurille, oppaana Tuulikki Kärkkäinen. Lähtö: heti jumalanpalveluksen jälkeen noin klo 11 Kiuruveden kirkon vierestä. Katso reitti Liite 3.

LIITE 2

SUKUKOKOUKSEN JA SUKUILLALLISEN ILMOITTAUTUMISLOMAKE

KÄRKKÄISTEN SUKUKOKOUS Kiuruveden kulttuuritalolla (Lähteentie 10 A) 27.7.2019 klo 13-17

Hinta ohjelmineen: 20 €, lapset ja nuoret 4-17 vuotta 5 €

Huom! Muistattehan ilmoittaa mahdolliset ruoka-aineallergiat


Nimi /nimet:SUKUILLALLINEN Kiuruveden kulttuuritalolla klo 18.30 noutopöydästä


Hinta: 30 €/henkilö, lapset 4-12 vuotta puoleen hintaan, alle 4 vuotiaat maksutta


Huom! Muistattehan ilmoittaa mahdolliset ruoka-aineallergiat.


Nimi /nimet:

Erityisruokavaliot:


Postiosoite:

Sähköposti:

Puhelin:

Sukukokousjärjestelyjen käytännön mitoittamista varten ilmoittautumislomake tai tiedot osallistujista pyydetään toimittamaan 19.7.2019 mennessä Risto Kärkkäiselle joko
kotisivuilta löytyvällä lomakkeella ”Ota yhteyttä sukuvanhimpaan” tai
sähköpostiosoitteeseen: karkkaistensuku@luukku.com tai kirjeitse os. Risto Kärkkäinen, Särjenevä 3 A, 02170 Espoo.LIITE 3

KÄRKKÄISTEN JUURILLE -KIERTOAJELU KIURUVEDELLÄ 28.7.2019 KLO 11–16

Kiertoajelulle ilmoittautuminen:


Tuulikki Kärkkäiselle sähköpostilla:tuulikki.karkkainen@pp.inet.fi tai Kärkkäisten kotisivuilla olevasta kohdasta ”Ota yhteys sukuneuvoston puheenjohtajaan”, puhelimitse 050 60909
tai postitse os. Maitopolku 4 as 12, 74120 Iisalmi viimeistään perjantaihin 19.7. mennessä.


Jos olet varma osallistumisesta, kannattaa ilmoittautua ajoissa, sillä ennakkovarauksia on tullut jo valmiiksi lukuisa määrä. Peruutuspaikkoja voi tiedustella vielä 19.7. jälkeen.

Ilmoittautuminen on sitova bussipaikkojen varaamisen vuoksi. Kiertoajelun hinta on mukaan kirkkokahvit ja välipalamakkarat 25 euroa/henkilö iästä riippumatta, sillä jokaiselle on varattava paikka bussissa.

Ilmoittautuessa kerrotaan kaikkien osallistujien nimet ja matkapuhelinnumerot (yllätystilanteissa saatava nopeasti yhteys jokaiseen). Samalla tieto mahdollisista ruoka-aineallergioista (kirkkokahvit ja grillimakkara).


Kiertoajelu maksetaan ennakkoon 19.7. mennessä: Kärkkäisten Sukuseuran tilille

FI11 1112 3000 3111 07.


Lähtö: heti jumalanpalveluksen jälkeen n. klo 11 Kiuruveden kirkon vierestä.

Reitti:


Kulttuuritalossa Iltalypsyssä kirkkokahvit kiuruvetisen vuohenjuustopiirakan kanssa,
Hautajärvenniemi (Niemi) ja Juntti (monien merkittävien Kärkkäisten syntymäpaikka),
Hautakylän Kivelä (Pekka Pekanpoika Kärkkäisen 1540-luvun tulopaikka),
Rapakkojoen Rapakko (eräajoista samalla Kärkkäis-suvulla ollut edelleen toimiva maitotila),
Rytkyn Laukkala (maitotila),
Hautakylän Kilpijärven Teeriniemi (lihakarjatila),

Niemiskylän Leskelä (osakas Remeskylän Palvissa – välipalana sen laadukkaat grillimakkarat).


Paluu: n. klo 16 lähtöpaikkaan Kiuruveden kirkon viereen.Kiertoajelun päätteeksi jokaiselle osallistujalle jaetaan muistio retken kohteista ja
tuliaiskassi.


Tuulikki Kärkkäinen (jolle siis ilmoittautumiset kiertoajelulle), Kärkkäisten sukuneuvoston puheenjohtaja. Sähköposti tuulikki.karkkainen@pp.inet.fi, puhelin 050 60909. Osoite Maitopolku 4 as. 12, 74120 Iisalmi. Yhteys vaihtoehtoisesti Kärkkäisten kotisivuilta ”Ota yhteyttä sukuneuvoston puheenjohtajaan"

Kärkkäisten Sukuseuran tiedote marraskuu 2018

Hyvät Kärkkäiset ja heidän ystävänsä!

KESÄN 2019 SUKUKOKOUKSEN/SUKUPÄIVIEN VALMISTELU ON KÄYNNISSÄ


Pitkän tauon jälkeen järjestetään Kärkkäisten Sukuseuran sukukokous ja sukupäivät ensi kesänä Kiuruvedellä. Kärkkäisten sukua on asunut jo 1500-luvulta saakka Kiuruveden alueella ja moni Kärkkäisten sukuhaara on sieltä lähtöisin. Kesän 2019 kokouksen valmisteluryhmään ovat kuuluneet sukuhallituksen jäsenet sekä sukuneuvoston puheenjohtaja.

Varsinainen sukukokous lauantaina 27.7.2019


Kokous pidetään ”Luomu-Suomen pääkaupungin” Kiuruveden kulttuuritalolla (Lähteentie 10 A, 74700 Kiuruvesi). Kokouksen ilmoittautumispaikka avataan klo 11 ja samalla tarjoutuu mahdollisuus kysellä sukumme historian tuntijoilta sukumme eri haaroja käsittelevistä tutkimuksista.

Sukukokous alkaa klo 13. Savolaisten laulun ja tervetuliaissanojen jälkeen kuullaan juhlaesitelmä sekä käsitellään sukukokouksen sääntöjen vaatimat asiat. Viralliset asiat ja henkilövalinnat käsitellään kokouksissamme aina vauhdikkaasti. Musiikkiesityksen jälkeen pidetään väliaika.

Kokouksen väliajalla tarjotaan iltapäiväkahvit pullineen.

Väliajan jälkeen kuullaan Kärkkäisten sukuun liittyvistä DNA-tutkimuksista. Sukuseuramme tavoitteena on ollut saada DNA-tutkimuksen avulla laajempaa tietoa eri sukuhaarojen yhteyksistä toisiinsa. Lisäksi varataan aikaa eri sukuhaaroista tehtyjen sukujulkaisujen esittelyyn.

Kokouspaikan tiloissa on perinteinen tietotiski, missä sukuamme hyvin tuntevat suvun jäsenet voivat kysyttäessä avustaa henkilöiden sijoittamisessa oikeaan sukuhaaraan ja antaa
muutenkin vinkkejä sukututkimuksesta. Kokouspaikan aulatiloissa on myynnissä
sukujulkaisuja sekä seuramme viirejä ja T-paitoja.


Useat sukumme jäsenet ovat valmistelemassa tutkimuksia omista sukuhaaroistaan ja lisäksi on tehty mielenkiintoisia henkilöhistorioita sukuumme kuuluvista henkilöistä. Näistä kuullaan ja niitä on esillä sukupäivillämme.

Sukuillallinen ja iltaohjelmaa lauantaina

Illallinen on katettuna kokouspaikan ravintolassa alkaen klo 18.30. Illallisen lomassa
kuunnellaan musiikkiesityksiä ja luvassa on myös tarinoita suvustamme ja sukumme jäsenistä menneiltä ajoilta.


Sukupäivien ohjelma jatkuu sunnuntaina 28.7.2019


Sunnuntain ohjelma alkaa jumalanpalveluksella Kiuruveden kirkossa. Kirkonmenojen jälkeen seuraa kukkien lasku läheisellä hautausmaalla. Sunnuntain pääohjelma on opastettu bussimatka sukumme juurille - Kärkkäisten vanhoille ja nykyisillekin asuinsijoille. Matkan varrella pysähdytään nauttimaan kahvit. Bussimatkan suunnittelee Tuulikki Kärkkäinen, joka toimii myös retken oppaana.

AJANKOHTAISIA ASIOITA

Ehdotuksia jäseniksi sukuhallitukseen ja sukuneuvostoon

Kärkkäisten Sukuseura ry:n sukukokous on samalla yhdistyksen vuosikokous
henkilövalintoineen. Sukukokouksessa tehtäviä valintoja pohjustamassa on viiden
henkilön työryhmä, jonka henkilöt tuntevat Kiuruveden, Rantasalmen, Rautalammin
ja Pohjois-Karjalan sukuhaaroja. Ryhmän kokoonkutsuja on nykyisen sukuneuvoston
puheenjohtaja. Nyt on kaikilla sukuseuramme jäsenillä erinomainen tilaisuus
ehdottaa uusia jäseniä niin sukuhallitukseen kuin sukuneuvostoonkin. Ottakaa
ehdotuksista yhteyttä sukuneuvoston puheenjohtajaan Tuulikki Kärkkäiseen (ks.
etusivu Yhteystiedot Kärkkäisten sukuseuraan). Nykyiset 2016-2019 sukuhallituksen ja sukuneuvoston jäsenet näkyvät edellämainitusta linkistä.

Sukuviesti-lehden tilaukset vuodelle 2019

Kärkkäisten Sukuseuran jäsenillä on mahdollisuus tilata edelleen Sukuseurojen Keskusliiton
julkaisemaa sukuasioista, sukuseuroista ja sukututkimuksesta monipuolisesti kertovaa Sukuviesti-lehteä hintaan 35 €/vuosikerta (normaalihinta 50 €). Tilaukset pyydetään ilmoittamaan Risto Kärkkäiselle, minkä jälkeen tilaajille lähetetään pankkisiirtolomakkeet maksun suorittamista varten.

Tilaukset pyydetään ilmoittamaan 15. joulukuuta 2018 mennessä.

Loppusyksyn terveisin

Risto Kärkkäinen

Sukuvanhin (pj.)
Särjenevä 3A,
02170 Espoo
p. 09 4524477
s-posti: risto.karkkainen(ät)koti.luukku.com

Matti Mentula

Kirjuri (sihteeri)
Pastori Jussilaisentie 3-5 K 93,
00400 Helsinki
p. 050 551 2880
s-posti: matti.mentula(ät)elisanet.fi

Kärkkäisten Sukuseuran myynnissä olevat tuotteet löytyvät etusivulla olevasta linkistä. Tuotteiden ryhmittely on uusittu ja hinnat tarkistettu syksyn 2018 tasoon.Kärkkäisten Sukuseuran tiedote kesäkuu 2018

Hyvät Kärkkäiset ja heidän ystävänsä!
Kiuruvesi kutsuu ensi kesänä Kärkkäisiä sukukokoukseen ja sukupäiville.

Sukuseuramme vuoden 2019 sukukokousta valmisteleva ryhmä kävi kesäkuun alkupuolella katsastamassa kokouksen pitopaikkoja Kiuruvedellä. Hyvät ovat tarjolla olevat tilat. Siellä lyötiin lukkoon, että Kärkkäiset tapaavat 27.-28.7.2019 Kiuruveden kulttuuritalolla.

Tapaamisessa on luvassa runsaasti tietoa Kärkkäisten suvun piirissä tehdystä sukututkimuksesta. Kiuruvesi ympäristöineen on eräs tärkeimmistä sukumme historiallisista asuinpaikoista jo 1500-luvulta saakka. Niinpä sukupäivien ohjelmaan kuuluu myös kiertoajelu sukumme vuosisataisille asuinsijoille.

Sukututkimukseen on viime vuosina tuonut runsaasti lisätietoa DNA-tutkimus. Kärkkäisten sukuseurassa on haluttu selvittää eri sukuhaarojemme liittymistä toisiinsa. Suurimmat sukuhaarammehan tulevat Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Savosta ja Keski-Suomesta. Näiden sukuhaarojen kytkyksistä on ensi kesänä tietoa luvassa.

Laittakaahan nuo päivämäärät jo ensi vuoden allakoihin. Tarkempaa tietoa sukupäivistä ja sukukokouksesta on luvassa ensi syksyn ja ensi talven aikana.

Tämä tiedote on lähetetty sähköpostilla Kärkkäisten sukuseuran jäsenille sekä niille, jotka ovat olleet yhteydessä seuraamme sukututkimuksen merkeissä.

Kesäisin terveisin,
Risto Kärkkäinen, sukuvanhin

Kärkkäisten Sukuseuran syyskirje marraskuu 2017

Hyvät Kärkkäiset ja heidän ystävänsä!


DNA-TUTKIMUS SELVITTÄÄ KÄRKKÄISTEN ERI
SUKUHAAROJEN KYTKEYTYMISTÄ TOISIINSA


Kärkkäisten suvun kohdalla puhutaan tavallisesti Ylä-Savon, Rantasalmen, Keski-Suomen ja
Pohjois-Karjalan laajoista sukuhaaroista. Kärkkäisten Sukuseura on perinteisiä sukututkimusmenetelmiä käyttäen koonnut suvun historiaa ja julkaissut useita
sukujulkaisuja Ylä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen sukuhaaroista. Sukuseuran
julkaisujen ohella on sukukokouksissa viime aikoina ollut saatavilla useita eri
henkilöiden tekemiä Kärkkäisten suvusta ja mielenkiintoisista Kärkkäisistä
kertovia kirjoja.

Se miten eri sukuhaarat kytkeytyvät toisiinsa on herättänyt kysymyksiä, joihin on ollut
vaikeata vastata tyhjentävästi. Nyt ollaan hakemassa lisäselvyyttä
DNA-tutkimuksen keinoin. DNA-tutkimuksen uskotaan tuovan runsaasti
lisävalaistusta meidän sukumme eri sukuhaarojen kytkentöihin. Sukukokouksessa
Polvijärvellä kesällä 2016 toi sukuneuvoston puheenjohtaja Tuulikki Kärkkäinen ensimmäisiä tietoja käyntiin saadusta uuden näkökulman avaamasta sukututkimuksesta.


Ensimmäisessä vaiheessa on selvitetty muutaman eri sukuhaaroihin kuuluvien henkilöiden DNA:t. ”Koehenkilöt” ovat itse maksaneet DNA-tutkimuksen ensimmäisen vaiheen (67 markeria) kustannukset omalta osaltaan. Tutkimus on perustunut ja perustuu jatkossakin tietenkin vapaaehtoisuuteen.

DNA-projektien tilannekatsaus

-Tällä hetkellä on käytössä on kohtalaisesti pohjatietoa
Kiuruveden, Pielisjärven ja Tohmajärven Onkamon Kärkkäisistä.

-Käytettävissä on myös Itä-Suomen Kärkkäisiin liittyviin
Karjalan Peksujeffien DNA-tietoa.

-Rautalammin sekä Itä-Suomen Kärkkäisistä tarvitaan vielä jatkotutkimuksia. Itäisestä Jääsken Kärkäs-haarasta on löytynyt sekä läntistä että itäistä eli I- ja N-haploryhmää. Itä-Suomen kaikki muut Kärkkäiset ovat pelkästään N-haploryhmää. Sukuseura on päättänyt maksaa tarvittaessa
DNA-jatkotutkimuksesta (67 markerin laajentamisesta Y111 markeriin ja erityistapauksissa Big Y:hyn) aiheutuvat kustannukset. Ensimmäisen vaiheen (67 markeria) jokainen osallistuva maksaa siis jatkossakin itse.

-Sukuneuvoston puheenjohtajaTuulikki Kärkkäinen on lupautunut koordinoimaan työn jatkoa.


TIETOON TULLEITA TEKEILLÄ OLEVIA
SUKUJULKAISUJA

-Sukukirjan ”Kiuruveden Kärkkäiset” 2. täydennetty ja uusittu painos on työn
alla. Tuulikki Kärkkäisen toimittamasta kirja-aineistosta on tällä hetkellä jo noin 2500 sivua valmiina ja tietojen kerääminen jatkuu. Sukukirjasta on näillä näkymin tulossa 4-osainen suurteos, joka pyritään julkaisemaan seuraavilla sukupäivillä Kiuruvedellä v. 2019.

-Sukukirja Rautalammin Vaajasalmen kylän Kärkkäisistä on sukuhallituksen jäsenellä Seppo
Kärkkäisellä
tekeillä.

-Sukuhallituksen jäsenellä Pekka Lehtisellä on koottuna vanhoja valokuvia suvusta. Hän on
ilmoittanut olevansa valmis tekemään aineiston pohjalta esityksen Kiuruveden
kuvista seuraavaan sukukokoukseen.

-Lisäksi sukuhallituksen tiedossa on, että mm.Pohjois-Karjalan Juuan Ahmovaaran Kärkkäisistä on koottuna runsas aineisto.


SEURAAVA
SUKUKOKOUS JA SUKUPÄIVÄT VUONNA 2019 KIURUVEDELLÄ


Nykyisen sukuneuvoston kokouksessa Polvijärvellä keskusteltiin seuraavan sukukokouksen pitopaikasta. Mahdollisia paikkoja tuli keskustelussa esiin useita. Sukuhallitus on päätynyt siihen, että pitkän tauon jälkeen vuorossa on kesällä 2019 Kiuruvesi.

AJANKOHTAISIA ASIOITA

Sukuviesti-lehden tilaukset vuodelle 2018

Kärkkäisten Sukuseuran jäsenillä on mahdollisuus tilata edelleen Sukuseurojen Keskusliiton
julkaisemaa sukuasioista, sukuseuroista ja sukututkimuksesta monipuolisesti
kertovaa Sukuviesti-lehteä hintaan 35 €/vuosikerta (normaalihinta 50 €). Lehti
ilmestyy 5 kertaa vuodessa. Tilaukset pyydetään ilmoittamaan Risto Kärkkäiselle, minkä jälkeen
tilaajille lähetetään pankkisiirtolomakkeet maksun suorittamista varten.

Tilaukset pyydetään ilmoittamaan 15. joulukuuta 2017 mennessä.

Jäsenmaksuja vielä kaivataan

Sukukokous päätti jäsenmaksuksi 30 € kaudelle 2016-2019. Se pyydetään
maksamaan 15.1.2018 mennessä seuran tilille:

FI11 1112 3000 3111 07

Huom! Muistakaa laittaa jäsenen nimi ja osoite maksun viesti-kohtaan.

Sukukokous päätti myös, että on mahdollista maksaa vaihtoehtoisestiainaisjäsenmaksu
200 €. Sen voi maksaa em. tilille


(Huom! Jos et muista oletko maksanut jäsenmaksun,voit tiedustella asiaa rahastonhoitajaltamme Pertti Kortelaiselta (sähköposti: pertti.kortelainen(at)elisanet.fi).

Loppusyksyn terveisin

Sukuseuran
puolesta

Risto Kärkkäinen

Sukuvanhin (pj.)
Särjenevä 3A, 02170 Espoo
p. (09) 4524477

s-posti: risto.karkkainen(at)koti.luukku.com


Matti Mentula
Kirjuri (sihteeri)
Pastori Jussilaisentie 3-5 K 93, 00400 Helsinki
p. 050 551 2880
s-posti: matti.mentula(at)elisanet.fi

PS.

Tämä kirje lähetetään sähköpostilla niille yli 350 Kärkkäiselle ja Kärkkäisten ystävälle,
joiden sähköpostiosoite on tiedossamme. Muille kirje menee tavallisessa postissa.


Kärkkäisten Sukuseuran jäsenkirje marraskuu 2017

SUKUSEURAMME 21. SUKUKOKOUS JA SUKUPÄIVÄT 6.-7

ELOKUUTA


Sukukokous ja sukupäivät järjestettiin tällä kertaaPohjois-Karjalan vaaramaisemissa Polvijärvellä lomakeskus Huhmarissa.

Pohjois-Karjala on yksi tärkeimmistä historiallisista Kärkkäisen suvun
asuinalueesta. Pohjois-Karjalaan Kärkkäisiä tiedetään muuttaneen Savosta
1600-luvulla, kun tiloja oli jäänyt tyhjäksi Ruotsin ja Venäjän sotien
seurauksena. Sukupäivien kahvipöytäkeskusteluissa joku asiaan perehtynyt
mainitsi, että Lieksa sijoittuu maassamme kakkossijalle tutkittaessa
Kärkkäinen-sukunimen yleisyyttä. Lieksasta on nykytilastoihin tarttunut 224
Kärkkäis-nimistä eli 1,82 % kuntalaisista. Pohjois-Savon Kiuruvesi on kuitenkin
ykkösenä 424 Kärkkäisellä ja 4,78 prosentilla kunnan asukkaista.

Polvijärvelle oli lauantain 6.8. sukukokoukseen saapunut
95 sukumme eri haaroista polveutuvaa Kärkkäistä. Kokouksen puheenjohtajaksi
valittiin Uolevi Kärkkäinen Vantaalta ja sihteeriksi Joakim
Kärkkäinen
Espoosta. Juontajana toimi Pekka Kärkkäinen Pielavedeltä
ja hän huolehti myös musiikista kitaroineen.

Juhlapuheen piti kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.
Hän on kansanedustaja-tehtävänsä ohella myös maatilan emäntä Kiuruvedeltä.
Hannakaisa Heikkinen on paitsi eduskunnassa myös kotioloissaan päässyt läheltä
seuraamaan nykypolven savolaisten ja karjalaisten ja myös Kärkkäisten
selviämistä elämän haasteista. Yhteiskunnan suuret muutokset ovat
vuosikymmenten aikana aina tuntuneet voimakkaasti maaseudulla. Kärkkäisten
sukukin on vuosisataisena talonpoikaissukuna aina saanut kokea muutosten
rajuuden.

Huhmarin lomakeskuksen tiloissa järjestetyssä
perinteisessä illanvietossa oli läsnä yli 80 Kärkkäistä ja heidän ystäväänsä. Ruokailun
ohessa kuultiin Hannakaisa Heikkisen esittämänä hänen Suomen
murremestaruuden voittama tarina oikealla savonmurteella esitettynä.
Viihdyttävästä musiikista vastasi suvun oma musiikkimies Pekka Tapio
Kärkkäinen
kitaransa säestyksellä. Illalla saivat sukuseuratoiminnan kaksi
pitkäaikaista aktiivia Tuulikki Kärkkäinen ja Eino Kärkkäinen Sukuseurojen
Keskusliiton myöntämän kultaisen ansiomitalin.


Uusi sukuhallitus ja uusi sukuneuvosto

Sukuhallitukseen valittiin vuosiksi 2016-2019 seuraavat:
sukuvanhimmaksi Risto Kärkkäinen Espoosta, varavanhimmaksi Seppo
Kärkkäinen
Espoosta, kirjuriksi Matti Mentula Helsingistä ja
rahainvartijaksi Pertti Kortelainen Keravalta.

Muut sukuhallituksen jäsenet ovat: Esa Koukkari Hyvinkäältä,
Asko Kärkkäinen Kiuruvedeltä, Esko Kärkkäinen Tampereelta, Pekka
Kärkkäinen
Pielavedeltä, Yrjö Kärkkäinen Lempäälästä, Pekka
Lehtinen
Järvenpäästä, Kristiina Palmu Turusta ja Aino Tiainen Keravalta.

Sukuseurassamme on sukuhallituksen tukena sukuneuvosto.
Sen tehtäviin kuuluu myös toimia linkkinä sukuhallituksen ja
sukuseuratoiminnasta kiinnostuneiden aktiivien välillä. Sukuneuvostoon on
pyritty löytämään erityisesti sellaisia jäseniä, jotka ovat tutkineet sukuamme
tai koonneet muuten sukuumme liittyvää aineistoa esimerkiksi henkilöhistorioita.
Neuvostoon valittiin 20 jäsentä ja puheenjohtajaksi Tuulikki Kärkkäinen Hattulasta.
Kaikkien sukuneuvoston jäsenten nimet näkyvät sukuseuran kotisivuilta.

Seuraavaksi sukukokous ja sukupäivät vuonna 2019
Kiuruvedellä

Uuden sukuneuvoston ensimmäisessä kokouksessa
Polvijärvellä keskusteltiin mm. seuraavan sukukokouksen pitopaikasta.
Mahdollisia paikkoja tuli keskustelussa esiin useita. Uusi sukuhallitus on
ensimmäisessä kokouksessaan päätynyt siihen, että pitkän tauon jälkeen vuorossa
on Kiuruvesi.

Siitä sitten tulee tietoa suvun jäsenille aikanaan.


Uusi sukujulkaisu


Sukukokouksessa esiteltiin sukuseuran uusin tutkimus,jonka Pertti Kortelainen on tehnyt Pielisjärven Kärkkäisistä.

Siihen on koottu tietoja Pielisjärven alueelle 1640-luvulla Karjalasta
Jääskestä muuttaneen kahden veljeksen jälkeläisistä. Lisäksi kokouspaikan
sukutietotorilla oli saatavilla useita muita eri henkilöiden tekemiä
Kärkkäisten sukua käsitteleviä julkaisuja. Siinä toteutui se tavoite, että
sukuseuran piirissä on jäseniä kannustettu tutkimaan oman sukuhaaransa juuria
ja myös julkaisemaan niitä.

DNA-tutkimus selvittämään ja eri sukuhaarojen
kytkeytyminen toisiinsa

Sukuseuramme eräs perusvahvuus on ollut, että se on
alusta alkaen ollut avoin kaikille eri sukuhaarojen Kärkkäisille. Kärkkäisten
Sukuseura on perinteisiä sukututkimusmenetelmiä käyttäen koonnut suvun
historiaa ja julkaissut yhdeksän sukujulkaisua, useimmat Ylä-Savon Kärkkäisistä
unohtamatta kuitenkaan Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen sukuhaaroja. Se miten
eri sukuhaarat kytkeytyvät toisiinsa on herättänyt usein kysymyksiä, joihin ei
aina ole osattu tyhjentävästi vastata. Nyt ollaan hakemassa lisäselvyyttä
DNA-tutkimuksella.

Kokoukseen toi sukuneuvoston puheenjohtaja Tuulikki
Kärkkäinen
ensimmäisiä tietoja käyntiin saadusta uuden näkökulman avaamasta
sukututkimuksesta Kärkkäisten osalta. Tähän asiaan palataan ennen seuraavia
sukupäiviä.

Matka suvun juurille

Sukupäivien ohjelmaan kuului suvun varhaisille
asuinsijoille sunnuntaina 7.8. järjestetty opastettu bussimatka
Polvijärven-Liperin-Joensuun -seudulle. Tuulikki Kärkkäisen opastamalla
6-tuntisella reitillä tutustuttiin lähemmin Simananniemen kartanoon, joka on
luultavasti saanut nimensä paikalla 1700-luvulla asuneesta Simana Kärkkäisestä.
Siikasalmella pysähdyttiin Siikasalmen toimintakeskukseen, joka sijaitsee
1700-luvulla eläneen Huotari Kärkkäisen tiluksilla. Molemmat mainitut
Kärkkäiset olivat uskonnoltaan ortodokseja kuten Pohjois-Karjalassa silloin oli
yleistä.

Höytiäisen kanavan ja Joensuun taidemuseon kautta
pysähdyttiin Kärkkäis-juuristen tiedemiesveljesten Vilho, Yrjö ja
Kalle Väisälän kouluaikaisen kotitalon kohdalle kuulemaan kuuluisten
veljesten toiminnasta. Veljeksistä Vilho perusti Vaisala Oy:n, joka on
maailmanlaajuisesti tunnettu elektroniikka-alan ja huipputeknologian
yrityksenä. Veljeksistä Yrjö taas oli kansainvälisesti tunnettu
tähtitieteilijä.

AJANKOHTAISIA ASIOITA

Sukuviesti-lehden tilaukset vuodelle 2017

Kärkkäisten Sukuseuran jäsenillä on mahdollisuus tilata
edelleen Sukuseurojen Keskusliiton julkaisemaa sukuasioista, sukuseuroista ja
sukututkimuksesta monipuolisesti kertovaa Sukuviesti-lehteä hintaan 35
€/vuosikerta (normaalihinta 50 €). Lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa. Tilaukset
pyydetään ilmoittamaan Risto Kärkkäiselle, minkä jälkeen tilaajille
lähetetään pankkisiirtolomakkeet maksun suorittamista varten.

Tilaukset pyydetään ilmoittamaan 15. joulukuuta 2016
mennessä.

Jäsenmaksu

Sukukokous päätti jäsenmaksuksi 30 € kaudelle
2016-2019.
Se pyydetään maksamaan 15.1.2017 mennessä seuran tilille:
FI11 1112 3000 3111 07


Sukukokous päätti myös, että on mahdollista maksaa vaihtoehtoisesti
ainaisjäsenmaksu 200 €.
Sen voi maksaa em. tililleLoppusyksyn terveisin

Sukuseuran puolesta

Risto Kärkkäinen

Sukuvanhin (pj.)

Särjenevä 3A, Pastori Jussilaisentie 3-5 K 93,

02170 Espoo 00400 Helsinki

p. (09) 4524477

s-posti: risto.karkkainen(at)koti.luukku.com


Matti Mentula

Kirjuri (sihteeri)

p. 050 551 2880

s-posti: matti.mentula(at)pp.inet.fi

PS.

Tämä kirje lähetetään sähköpostilla niille 360
Kärkkäiselle ja Kärkkäisten ystävälle, joiden sähköpostiosoite on tiedossamme.
Muille menee 140 kirjettä tavallisessa postissa.


Kärkkäisten Sukuseuran jäsenkirje marraskuu 2015

Hyvät Kärkkäiset ja heidän ystävänsä!

 

Kesän 2016 sukukokouksen/sukupäivien valmistelu on käynnissä

Iisalmessa kesällä 2013 pidetyssä sukukokouksessa kannatettiin voimakkaasti seuraavan kokouksen järjestämistä vuonna 2016 Pohjois-Karjalassa. Sukukokouksen/sukupäivien valmisteluryhmä kokoontui viime kesän elokuussa katsastamaan mahdollisia kokouspaikkoja Joensuuhun. Valmisteluryhmään ovat kuuluneet sukuhallituksen jäsenet sekä sukuneuvoston puheenjohtaja Tuulikki Kärkkäinen. Käynnin pohjalta ja viiden vaihtoehdon kilpailutuksen jälkeen tehtiin päätös järjestää kesän 2016 sukukokous Joensuun lähellä Polvijärvellä Lomakeskus Huhmarissa. Luonnonläheinen kokouspaikka tarjoaa upeat puitteen seuramme 21. sukukokoukselle.

Varsinainen sukukokous lauantaina 6.8.2016

Kokouspaikkana on Lomakeskus Huhmari Polvijärvellä (www.lomakeskushuhmari.com) n. 30 kilometrin päässä Joensuusta. Kokouksen ilmoittautumispaikka avataan klo 11 ja samalla tarjotaan tervetuliaiskahvit täytettyine sämpylöineen.

Sukukokous alkaa klo 13. Tervetuliaissanojen ja musiikkiesityksen jälkeen kuullaan juhlaesitelmä sekä käsitellään sukukokouksen sääntöjen vaatimat asiat. Viralliset asiat ja henkilövalinnat käsitellään kokouksissamme aina vauhdikkaasti. Näin sukukokouksessa jää aikaa runsaasti sukuhistorialle, sukututkimusasioille ja uusien sukujulkaisujen esittelylle.

Kokouspaikan tiloissa on perinteinen tietotiski, missä sukuamme hyvin tuntevat suvun jäsenet voivat kysyttäessä avustaa henkilöiden sijoittamisessa oikeaan sukuhaaraan ja antaa muutenkin vinkkejä sukututkimuksesta. Kokouspaikan seinillä ja pöydillä on nähtävissä suvun vanhoja valokuvia ja muuta sukumme tarinoihin liittyvää aineistoa.

Kokouspaikan aulatiloissa on myynnissä sukujulkaisuja sekä seuramme viirejä ja T-paitoja.

Illallinen ja iltaohjelmaa lauantaina

Illallinen on katettuna kokouspaikan ravintolassa alkaen klo 18.30. Illallisen yhteydessä kuullaan lyhyitä tarinoita suvustamme ja sukumme jäsenistä menneiltä ajoilta. Myös musiikkia on illalla luvassa. Lopuksi on mahdollisuus tanssia kokouspaikan orkesterin tahdissa.

Sukupäivien ohjelma jatkuu sunnuntaina 7.8.2016.

 Aamupäivällä alkaa opastettu bussimatka sukumme juurille Joensuun seudun Kärkkäisten vanhoille ja nykyisillekin asuinsijoille. Matkan varrella pysähdytään nauttimaan kahvit. Bussimatkan suunnittelee Tuulikki Kärkkäinen, joka toimii myös retken oppaana.

Uusia julkaisuja valmistumassa ensi kesän sukukokoukseen

Tällä hetkellä on valmisteilla useita Kärkkäisten sukua koskevia sukujulkaisuja, jotka tulevat myyntiin ensi kesänä. Näitä ovat julkaisut Pohjois-Karjalan Kärkkäisistä, Rautalammin ja Vaajasalmen Kärkkäisistä sekä täydennysosa Kiuruveden Kärkkäisistä.

Sukumme jäsenet ovat myös valmistelleet mielenkiintoisia henkilöhistorioita sukuumme kuuluvista henkilöistä. Näitäkin on varmasti esillä sukupäivillämme.

Tarinoita talteen ja esille sukukokoukseen

Sukuseuramme on usean vuoden ajan pyrkinyt kokoamaan tarinoita ja juttuja eri aikoina eläneistä Kärkkäisistä. Näitä on kuultu parissa aikaisemmassa sukukokouksessa. Haaste on edelleen avoin ja toivomuksena on, että seuraavassa sukukokouksessa olisi entistä runsaammin kertomuksia Kärkkäisten toimista.

Juttujen ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan pitkiä. Lyhyetkin mieleen jääneet tarinat ovat suvun historian kannalta mielenkiintoisia ja niitä otetaan mielihyvin vastaan. Juttuja ottaa vastaan Tuulikki Kärkkäinen (sähköposti: tuulikki.karkkainen(ät)pp.armas.fi) tai Risto Kärkkäinen (sähköposti:risto.karkkainen(ät)koti.luukku.com).

DNA Kärkkäisten sukututkimuksessa

Monet sukuseurat ovat käyttäneet DNA-tutkimusta perinteisen sukututkimuksen rinnallasaadakseen laajempaa tietoa esimerkiksi eri sukuhaarojen yhteyksistä toisiinsa. Kärkkäisten suvun kohdalla puhutaan tavallisesti Ylä-Savon, Rantasalmen, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan melko laajoista sukuhaaroista. DNA-tutkimus saattaisi tuoda runsaasti lisävalaistusta meidän sukumme eri sukuhaarojen kytkentöihin.

Sukuneuvoston jäsen Seppo Kärkkäinen (Espoo) ja muutamat muutkin sukumme jäsenet ovat tutustuneet DNA-tutkimuksen periaatteisiin. Sukuhallitus ja sukuneuvosto ovat päättäneet käynnistää alustavan projektin sukumme piirissä. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään muutaman eri sukuhaaroihin kuuluvien henkilöiden DNA:t. "Koehenkilöt" maksavat itse DNA-tutkimuksen kustannukset osaltaan. Tutkimus perustuu tietenkin vapaaehtoisuuteen. Alustava projekti toivotaan saatavan valmiiksi sukupäiviin mennessä, jolloin tuloksia voidaan esitellä ensi elokuussa Huhmarissa.

Sukuviesti-lehden tilaukset vuodelle 2016

Kärkkäisten Sukuseuran jäsenillä on mahdollisuus tilata edelleen Sukuseurojen Keskusliiton julkaisemaa sukuasioista, sukuseuroista ja sukututkimuksesta monipuolisesti kertovaa Sukuviesti-lehteä jäsenhintaan 25 €/vuosikerta (normaalihinta 45 €). Lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa. Tilaukset pyydetään ilmoittamaan Risto Kärkkäiselle, minkä jälkeen tilaajille lähetetään pankkisiirtolomakkeet maksun suorittamista varten.Tilaukset pyydetään ilmoittamaan 22. joulukuuta 2015 mennessä.

Loppusyksyn terveisin

 

Risto Kärkkäinen, sukuvanhin

Särjenevä 3A, 02170 Espoo. Puh. (09) 4524477. S-posti: risto.karkkainen(ät)koti.luukku.com

Kärkkäisten Sukuseuran jäsenkirje toukokuu 2015

Pohjois-Karjala kutsuu ensi vuonna

Sukuseuramme kokoontuu ensi vuonna sukukokoukseen ja sukupäiville Pohjois-Karjalaan. Pohjois-Karjalassa on Kärkkäisten sukukokous ollut aikaisemmin vain pari kertaa. Vuonna 1971 on kokoonnuttu Kolilla ja vuonna 1987 Nurmeksesta. On siis aika palata pitämään kokousta tälle Kärkkäisten laajan suvun itäiselle kotiseudulle. Kesän 2016 sukukokouksen ja sukupäivien valmistelut ovat käynnistyneet ja kokouspaikka sekä ajankohta lyödään lukkoon loppukesästä.

Kokouksiemme kenties kiintoisinta antia ovat perinteisesti olleet eri sukuhaaroista valmistuneiden tutkimusten esittely. Näitä on vuosien kuluessa valmistunut tasaiseen tahtiin ja monet on muokattu myös julkaisuiksi. Kiitos tästä kuuluu usealle aktiiviselle sukumme jäsenelle. Pohjois-Karjalan Kärkkäisiä koskevia tutkimuksia on viime aikoina ollut vireillä useita. Vaikuttaa siltä, että meillä on hyvät mahdollisuudet saada kesän 2016 sukukokoukseen ja sukupäiville esiteltäväksi uutta sukuamme koskevaa aineistoa sekä myös uusia julkaisuja. Tekeillä on ollut tutkimusta Viekin Kärkkäisistä 1600-1700-luvuilta alkaen, minkä valmistelu on tällä hetkellä pitkällä. Toinen iso aineisto käsittelee Pielisjärven-Nurmeksen-Lieksan-Juuan alueen Kärkkäisiä 1500-1600-luvuilta alkaen. Kolmantena kannattaa mainita Liperin-Juuan Kärkkäisiä koskeva tutkimus, joka myös on edennyt pitkälle.

Edellisessä Iisalmen sukukokouksessa kesällä 2013 julkistettu kaksiosainen Kiuruveden Kärkkäiset -sukukirja on myyty loppuun. Aineistoa on julkistamisen jälkeen kertynyt huomattavasti lisää ja täydennysosan valmistelu on vauhdissa.  

Monet sukuseurat ovat käyttäneet DNA-tutkimusta perinteisen sukututkimuksen rinnalla saadakseen laajempaa tietoa esimerkiksi eri sukuhaarojen yhteyksistä toisiinsa. DNA-tutkimus saattaisi tuoda runsaasti lisävalaistusta myös meidän sukumme eri sukuhaarojen kytkentöihin. Jos tällaiseen tutkimukseen päädyttäisiin, se tehtäisiin tietenkin vapaaehtoisuuden pohjalta. Asiaan varmaankin palataan Pohjois-Karjalan sukukokouksessa, kun kustannuksistakin on saatu lisätietoa.

Sukuhallitus ja kesän 2016 sukukokouksen ja sukupäivien järjestelyihin osallistuvat pitävät elokuussa Joensuussa valmistelupalaverin, jossa lyödään lukkoon kesän 2016 tapahtuman ajankohta ja ohjelman päälinjat. Näihin palataan kotisivuillamme ja jäsenkirjeellä sitten aikanaan.

 Alkukesänterveisin,

 Risto Kärkkäinen, sukuvanhin


Kärkkäisten Sukuseuran jäsenkirje marraskuu 2014

Hyvät Kärkkäiset ja heidän ystävänsä!

Kotisivut uudistuivat

Sukuseurallamme on ollut kotisivut vuodesta 2003. Melko vaatimattomasta alusta on sivuista muutaman viime vuoden aikana kehittynyt monipuolinen ja laajasti kuva-aineistoa sisältävä sivusto. Kiitos kehittelystä lankeaa sukuneuvoston puheenjohtajalle Tuulikki Kärkkäiselle, joka on panostanut työhön huikean määrän aikaansa ja muitakin resursseja.

Onnistuneet uudet sivut löytyvät nyt selkeästä osoitteesta www.karkkaistensukuseura.fi. Kannattaa käydä tutustumassa!

Sukua tutkitaan

Sukuhallitus ja sukuneuvosto pitivät yhteisen kokouksen Joensuussa viime kesäkuussa. Kokouksessa käytiin keskustelu vireillä olevista Kärkkäisten sukua koskevista tutkimuksista. Niitä paljastui olevan käynnissä useita. Tutkimukset ovat  edenneet hieman eri tahtia. Pisimmällä näyttävät olevan Rautalammin ja Pohjois-Karjalan Kärkkäisiä koskevat tutkimukset sekä Kiuruveden Kärkkäisten täydennysosan valmistelu.  Tuntuu siltä, että meillä on hyvät mahdollisuudet saada kesän 2016 sukukokoukseen esiteltäviksi useampikin uusi julkaisu.

DNA sukututkimuksessa

Monet sukuseurat ovat käyttäneet DNA-tutkimusta perinteisen sukututkimuksen rinnalla saadakseen laajempaa tietoa esimerkiksi eri sukuhaarojen yhteyksistä toisiinsa. Kärkkäisten suvun yhteydessä puhutaan tavallisesti Ylä-Savon, Rantasalmen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan melko laajoista sukuhaaroista. DNA-tutkimus saattaisi tuoda runsaasti lisävalaistusta meidän sukumme eri sukuhaarojen kytkentöihin.

Sukuneuvoston jäsen Seppo Kärkkäinen (Espoo) esitteli viime kesäkuussa sukuhallitukselle ja sukuneuvostolle. DNA-tutkimuksen periaatteita. Keskustelussa todettiin, että Kärkkäisten suvun osalta voisi ajatella tutkittavan yllä mainittujen sukuhaarojen DNA:ta. Tutkimus perustuu tietenkin vapaaehtoisuuteen. Mitään päätöksiä ei ole tehty, mutta asiaa mm. kustannuksia selvitellään talven aikana tarkemmin.

Seuraava sukukokous vuonna 2016 Pohjois-Karjalassa

Sukuneuvoston kokouksessa kesällä 2013 Iisalmessa keskusteltiin mm. seuraavan sukukokouksen pitopaikasta. Ehdolla olivat Joensuu, Mikkeli, Rantasalmi ja Pielavesi. Uusi sukuhallitus on ensimmäisessä kokouksessaan päätynyt siihen, että pitkän tauon jälkeen vuorossa on Pohjois-Karjala. Niinpä sukuseuramme seuraava sukukokous ja sukupäivät järjestetään 2016 Joensuun seudulla. Siitä tulee tietoa suvun jäsenille aikanaan.

AJANKOHTAISIA ASIOITA

Sukuviesti-lehden tilaukset vuodelle 2015

Kärkkäisten Sukuseuran jäsenillä on mahdollisuus tilata edelleen Sukuseurojen Keskusliiton julkaisemaa sukuasioista, sukuseuroista ja sukututkimuksesta monipuolisesti kertovaa Sukuviesti-lehteä hintaan 25 €/vuosikerta (normaalihinta 42 €). Lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa. Tilaukset pyydetään ilmoittamaan Risto Kärkkäiselle, minkä jälkeen tilaajille lähetetään pankkisiirtolomakkeet maksun suorittamista varten.

Tilaukset pyydetään ilmoittamaan 22. joulukuuta 2014 mennessä.

Jäsenmaksu

Sukukokous päätti jäsenmaksuksi 30 € kaudelle 2014-2016. Jos sitä vielä ei ole keritty maksaa, pyydetään se maksamaan 15.1.2015 mennessä seuran tilille:

FI11 1112 3000 3111 07

Loppusyksyn terveisin

Sukuseuran puolesta 

Risto Kärkkäinen, sukuvanhin

Hilkka Sipilä, kirjuri

Kärkkäisten Sukuseuran jäsenkirje marraskuu 2013

Hyvät Kärkkäiset ja heidän ystävänsä!

 SUKUSEURAMME JUHLI MERKKIVUOSIAAN IISALMESSA 27.-28. HEINÄKUUTA 2013

Aurinkoinen heinäkuun sää suosi Kärkkäisten sukuseuran sukukokousta ja sukupäiviä, kun Iisalmen kulttuurikeskuksen uusissa ja avarissa tiloissa juhlittiin sukuseuramme yli 60-vuotista toimintaa. Sukukokous oli järjestyksessä kahdeskymmenes. Kärkkäisten ensimmäinen sukukokous ja samalla sukuseuramme perustava kokous oli pidetty Kiuruvedellä 3.8.1951. Ajatus sukuseuran perustamisesta oli herätetty jo yli kymmenen vuotta aikaisemmin, mutta sodat lykkäsivät perustamisajatuksen toteuttamista aina kesään 1951 saakka.

Sukuseuramme eräs perusvahvuus on ollut, että se on alusta alkaen ollut avoin kaikille eri sukuhaarojen Kärkkäisille. Niinpä nytkin lähes 150 eri sukuhaaroista polveutuvaa Kärkkäistä oli läsnä lauantain sukukokouksessa. Juhlakokoukseemme toi Iisalmen kaupungin tervehdyksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Seppo Kääriäinen, joka painotti sukuseuratyön suurta merkitystä suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisessä. Tilaisuuden musiikista vastasivat suvun omat laadukkaat osaajat: Kuunsilta-yhtye ja nuori Hilda Kilvensalmi säestäjänään Ilpo Kaleva.

Sukukokousiltapäivän jälkeiseen illanviettoon osallistui yli 90 Kärkkäistä ja Kärkkäisten ystävää. Illallisen lomassa kuultiin suvun nuoren musiikkimiehen, Ilpo Kalevan, esittämien laulujen ohella illallisväen lausumia runoja ja kertomia tarinoita suvun jäsenten edesottamuksista menneiden vuosikymmenten varrelta.

Uusi sukuhallitus ja uusi sukuneuvosto

Joka kolmas vuosi pidettävä sukukokous käsittelee myös yhdistystoiminnan vaatimat viralliset asiat toimintakertomuksineen ja tilinpäätöksineen sekä henkilövalintoineen. Sukuhallitukseen valittiin vuosiksi 2013-2016 seuraavat: sukuvanhimmaksi Risto Kärkkäinen Espoosta, varavanhimmaksi Eino Kärkkäinen Iisalmelta, kirjuriksi Hilkka Sipilä Espoosta ja rahainvartijaksi Pertti Kortelainen Keravalta. Muut sukuhallituksen jäsenet ovat: Asko Kärkkäinen Kiuruvedeltä, Ilpo Kärkkäinen Sonkajärveltä, Mika Kärkkäinen Tampereelta, Pekka Kärkkäinen Seinäjoelta, Esa Koukkari Hyvinkäältä, Matti Mentula Helsingistä, Pentti Raita Kotkasta ja Aino Tiainen Keravalta.

Sukuseurassamme on sukuhallituksen tukena sukuneuvosto. Sen tehtäviin kuuluu myös toimia linkkinä sukuhallituksen ja sukuseuratoiminnasta kiinnostuneiden aktiivien välillä. Tällä kertaa haluttiin sukuneuvostoon erityisesti sellaisia jäseniä, jotka ovat tutkineet sukuamme laajemmin tai suppeammin tai koonneet muuten sukuumme liittyvää aineistoa esimerkiksi valokuvia. Tavoitteena on linkittää eri henkilöiden suvustamme kokoamaa tietoa paremmin toisiinsa. Sukuneuvoston valinnoissa painotettiin siis aktiivista sukututkimusharrastusta. Neuvostoon valittiinkin tällä kertaa peräti 24 jäsentä ja puheenjohtajaksi Tuulikki Kärkkäinen Hattulasta. Kaikkien sukuneuvoston jäsenten nimet näkyvät tämän kirjeen lopussa olevassa liitteessä.

 Seuraavaksi sukukokous vuonna 2016 Pohjois-Karjalaan.

Uuden sukuneuvoston ensimmäisessä kokouksessa Iisalmessa keskusteltiin mm. seuraavan sukukokouksen pitopaikasta. Ehdolla olivat Joensuu, Mikkeli, Rantasalmi ja Pielavesi. Uusi sukuhallitus on ensimmäisessä kokouksessaan päätynyt siihen, että pitkän tauon jälkeen vuorossa on Pohjois-Karjala. Niinpä sukuseuramme seuraava sukukokous ja sukupäivät järjestetään 2016 Joensuun seudulla. Siitä sitten tulee tietoa suvun jäsenille aikanaan.

Uusi sukujulkaisu "KIURUVEDEN KÄRKKÄISET"

Juhlakokouksessa esiteltiin uusin sukujulkaisu "Kiuruveden Kärkkäiset". Runsaasti kuvia sisältävässä kaksiosaisessa julkaisussa on tietoja yli 27000 Kärkkäisten sukuun kuuluvasta henkilöstä. Julkaisu on saatu aikaan runsaasti aikaa vaatineella talkootyöllä, josta päävastuun ovat kantaneet suvun jäsenet Pentti Raita ja Tuulikki Kärkkäinen. Perhetauluja julkaisussa on yli 5400 kappaletta ja vanhoja valokuvia yli 250. Ensimmäinen kirjattu tieto Kiuruvedellä asuneista Kärkkäisistä on Rantasalmelta muuttaneesta Pekka Pekanpoika Kärkkäisestä, joka oli 1540-luvulla siirtynyt asumaan Kiuruveden Hautajärvelle. Vuosisatojen kuluessa on sukunimeä Kärkkäinen eri syistä muutettu muiksi sukunimiksi. Sellaisia ovat mm. Kastari, Kärkström, Rantonen, Salo, Tabell, Pöksyläinen, josta edelleen Leväsalmi, Kilvensalmi, Kiurusalmi, Murtorinne, Honkaviita ja Mäntyaho.

Suvun muista päähaaroista on seuramme puitteissa julkaistu kirjaset Rantasalmen ja Rautalammin Kärkkäisistä. Sukujulkaisuja on seuramme painattanut 60 vuoden aikana kaikkiaan kahdeksan. Lisäksi lukuisat sukumme jäsenet ovat kirjoittaneet ja julkaisseet henkilöhistorioita lähisukulaisistaan.

 Sukupäivien jumalanpalveluksen jälkeen tehtiin matka suvun juurille. Perinnettä noudattaen osallistui sukukokousväkeä sunnuntaiaamun jumalanpalvelukseen Iisalmen vanhassa 1700-luvulta peräisin olevassa Kustaa Aadolfin kirkossa. Hautausmaalla laskettiin kukat sankarihaudoille ja Iisalmessa aikanaan vahvasti vaikuttaneen kauppaneuvos Lauri Kärkkäisen haudalle. Vuonna 1851 syntynyt Lauri Kärkkäinen oli lähtöisin Kiuruvedeltä. Laurin ura alkoi asiapoikana Iisalmessa Joachim Putkosen kauppaliikkeessä. Näin alkanut ura johti hänet Kärkkäinen & Putkonen Oy:n johtajaksi. Lauri Kärkkäisen johdolla liike menestyi ja 1910-luvulla yhtiöllä oli mm. maamme ensimmäinen puutalotehdas. Iisalmen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana hän toimi 20 vuotta vuodesta 1891 alkaen. Lauri Kärkkäisen kuoltua 1922 hänen luomansa yritysrypäs vähitellen murentui.

Sukupäivien ohjelmaan kuului nyt toista kertaa suvun varhaisille asuinsijoille järjestetty opastettu bussimatka. Tuulikki Kärkkäisen suunnittelema reitti alkoi hänen opastuksellaan Iisalmesta, missä kuultiin kauppaneuvos Lauri Kärkkäisen yritystoiminnasta ja nähtiin Kärkkäinen & Putkonen Oy:n yritysten sijaintipaikkoja. Kiertoajelun reitti jatkui Koljonvirran taistelupaikan kautta Runnin kylpylän maisemiin. Runnin ohi kulkevan Kiurujoen vesireitin kautta oli Kiuruveden Kärkkäisten kantaisä Pekka Pekanpoika Kärkkäinen 1500-luvulla kulkenut matkallaan Kiuruvedelle. Täällä Kärkkäisten vanhoja asuinsijoja ovat olleet mm. Rapakkojoki, Rytky ja Kalliokylä. Kiuruvedestä on kehittynyt yksi maamme johtavista maitopitäjistä. Niinpä oli luontevaa pysähtyä Rapakon maitotilalla. Se on ollut erämaa-ajoista saakka 11 sukupolvea samalla suvulla. Tilan nykyinen isäntäväki, Harri Kärkkäinen ja Hannakaisa Heikkinen, esittelivät innostuneesti pitkälle automatisoidun tilansa toimintaa. Pysähdys tehtiin myös Läävänsalmen tilalla, jolla isännöi 1800-luvun lopusta 1930-luvun alkuvuosiin aikansa Suomen valistuneimmaksi talonpojaksi mainittu, Kärkkäisten sukuun kuuluva Juho Pöksyläinen. Iltapäiväkahvit juotiin Rapakkojoella Joenvarren Seurahuoneella. Kärkkäis-juuriset sisarukset, Päivi ja Unto Harmoinen sekä Paula Anttila, remontoivat sen juhla- ja pitopalvelutilaksi entisestä kansakoulusta. Siellä tutustuttiin myös vanhojen valokuvien näyttelyyn. Matkan lopulla käytiin Kiuruveden kirkossa katsomassa vaikuttavaa mosaiikkialttaritaulua, jonka Kärkkäisten sukuun kuulunut Evi Jäderholm on lahjoittanut 1950-luvulla. Erinomaisesti onnistuneen kiertoajelun lopuksi jaettiin makumatkaksi Kiuruvedellä toimivan Arctic Milkin jogurttia ja juustoja, joita valmistetaan Kärkkäis-juurisen Tiina Kuonanojan ison ja nykyaikaisen vuohitilan tuottamasta maidosta.

 AJANKOHTAISIA ASIOITA

 Sukuviesti-lehden tilaukset vuodelle 2014

 Kärkkäisten Sukuseuran jäsenillä on mahdollisuus tilata edelleen Sukuseurojen Keskusliiton julkaisemaa sukuasioista, sukuseuroista ja sukututkimuksesta monipuolisesti kertovaa Sukuviesti-lehteä hintaan 25 €/vuosikerta (normaalihinta 42 €). Lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa. Tilaukset pyydetään ilmoittamaan Risto Kärkkäiselle, minkä jälkeen tilaajille lähetetään pankkisiirtolomakkeet maksun suorittamista varten. Tilaukset pyydetään ilmoittamaan 22. joulukuuta 2013 mennessä.


Jäsenmaksu

Sukukokous päätti jäsenmaksuksi 30 € kaudelle 2014-2016. Se pyydetään maksamaan 15.1.2014 mennessä seuran tilille:
 
FI11 1112 3000 3111 07.