AJANKOHTAISIA ASIOITA

JÄSENKIRJE 2/2024

Hei

Tässä Kärkkäisten Sukuseuran jäsenviesti 2/2024, olkaa hyvä!

Tänä vuonna kevät oli hyvin lyhyt tai sitten sitä ei ollut olleenkaan, kiva kuitenkin taas nauttia Suomen kesästä pitkän talven jälkeen. Itselläni se tapahtuu pyörän selässä tai luonnossa pitkää lenkkiä patikoiden.

Sukuseuran hallitus kokoontui 14.5 vuoden toiseen kokoukseensa. Kokous pidettiin etäyhteyskokouksena. Tässä tuoreimmat kuulumiset:

- Päätettiin järjestää 2025 sukukokous Lomakeskus Hyvärilässä, Nurmes. Ajankohta on 8-10.8.2025.

- Hyvärilä valikoi kokouspaikaksi sijaintinsa puolesta sillä tilaisuudessa on tarkoitus julkaista sukukirja Pielisjärven/Pohjois-Karjalan Kärkkäisistä. Kirjan julkaisu toivottavasti
houkuttelee paikalla paljon paikallisia Kärkkäisiä.

- Lisäksi Hyvärilässä on hienot puitteet järjestää itse sukukokous mutta myös sen ympärille muuta oheistoimintaa. Tarkoitus olisi että jo perjantaina 8.8 olisi kokoontuminen ja lauantaina 9.8 aktiviteettiä ihmisillä joita itse kokous ei niin kiinnosta (esim nuorisoa).
Palaamme ohjelmaan tarkemmin myöhemmin mutta laittakaa päivämäärät jo nyt kalenteriin!

- Jos varaatte majoitusta niin Hyvärilä antaa 10% alennuksen kun mainitsette Kärkkäisten sukukokouksen. Yhteystiedot tämän kirjeen lopussa.

- www.hyvarila.fi

- Tulemme värväämään paikallisia sukulaisia mukaan avustamaan sukukokouksen järjestelyissä. Mikäli joku on halukas vapaa-ehtoiseksi niin voi laittaa minulle viestiä.

- Sukuhallitus ja sukuneuvosto kokoontuvat yhteiskokoukseen Kuopioon Lauantaina 17.8.2024. Agendalla on mm. esityksiä sukututkimuksista sekä 2025 sukukokouksen ohjelman työstöä. Osallistujia on yli 20 joten meitä on hyvä edustus paikalla.

- Pirjo Aarnio os. Kärkkäinen on julkaisut kirjan "Ovaali musta Kivi". Kirja kertoo Kärkkäisistä perintötilalla Kiuruveden Remeskylässä nro 11 (fiktiivinen, tosiasiapohjainen). Kirja alkaa vuodesta 1807 ja päättyy vuoteen 1944.

-Tila tunnettiin nimellä Mattila. Mattilan legendaarinen isäntä Mattis-Ukko, on yksi kirjan henkilöistä. Hän on kirjailijan isän, Kalle Ilmari Kärkkäisen, ukki. Kirjan loppuosassa seurataan mm Ilmari Kärkkäisen ja hänen äitinsä, Selma Kärkkäisen elämää.

- Kirjan hinta on 20€ + mah postikulu 5,90€. Kirjaa voi tilata pike.aarnio@gmail.com
tai osoitteeseen: Kemiankatu 4 B 45 33720 TAMPERE

- Tämän kirjeen liitteenä on:

- Kirjoitus Mattis-Ukosta.

- Henkilökuvat sukuseuran hallitusten jäsenistä, Matti Mentula ja Asko Kärkkäinen (Valitettavasti Kotisivukoneen ohjelmassa on ollut valituksista huolimatta kuukausia vika niin, ettei uusia kuvia saa lisätyksi näille Kotisivukoneen palvelimen kautta ylläpidetyille kotisivuille! Pahoittelen! Kotisivujen hoitaja Tuulikki K.)

Seuraava sukukirje elokuu 2024

Seuraava hallituksen kokous 17.8 Kuopio (yhteiskokous neuvoston kanssa).

Sukuseura toivottaa kaikille oikein aurinkoista ja hauskaa kesää!

Kimi

Puheenjohtaja/Kärkkäisten sukuseura

www.karkkaistensukuseura.fi

FB: Kärkkäisten suku

Email: karkkaistensuku@luukku.coM

joakim.karkkainen@gmail.com

Jäsenkirjeen 2/2024 liite 1: Hallituksen jäsenten esittäytyminen

Asko Juhani Kärkkäinen

Olen syntynyt v 1963 Kiuruvedellä Rytkyn Laukkalassa, jossa edelleen asun. Sukuni hallussa olevalla maatilalla on ollut jo pitkään päätuotantosuuntana maidontuotanto. Itse olen ollut mukana maatilan töissä jo pienestä pitäen. Vuodesta 1987 olen aloittanut maatalousyrittäjänä ostettuani tilan vanhemmiltani. Aloittaessani meillä oli 16 lehmää+ nuorikarja. Tällä hetkellä vähän yli 150 lypsävää ja kokonaiseläinmäärä noin 260. Viljelty peltoala oli aloiettaesani 23 ha ja on tällä hetkellä 180 ha. Koulutuksena minulla on Maatilateknikon koulutus ja paljon erilaisia kursseja. Ulkomailta haetut opit on myös sovellettu maatilalle. Viimeiset kolme vuotta on oma poikani Paavo ollut osakkaana tilalla.
Rytkyn kylä sijaitsee Kiuruveden eteläpäässä. Aivan meidän maatilan rajan tuntumassa on yksi Kärkkäisten rajapyykki (Viitalammin mäki).
Historiasta olen ollut aina kiinnostunut ja olen ollut sukuhallituksessa noin kymmen vuotta. Ukkini Juho Viljami Kärkkäinen oli sukuseuratoiminnassa mukana ja olen monta kertaa hänet havainnut sukukirjojen valokuvista. Sukumme on siis Pekka Pekanpoika Kärkkäisen sukuhaaraa.
Perhettä minulle on 5 lasta aiemmista liitoista, Paavo, Pekka, Juho, Ville ja Heta. Paavolla on lapsia Aleksi, Helmi, Rasmus ja Emil. Paavo osti naapuri talon ja asuu perheineen siellä. Nykyinen puolisoni on Aino Virrantalo (von Becker). Äitini Aune Irene Kärkkäinen (s 1936) elää ja asuu vielä yksin toisessa talossa noin sadan metrin päässä, joten pystymme avustamaan häntä tarvittaessa. Yhteydenpito sisariini (Ritva ja Tuula) on aika tiivistä. Todettakoon että monesti juhlapyhinä saattaa olla ruokailemassa jopa 25 henkeä.
Nuorempana metsästin ja kalastin paljon, mutta erityinen rakkaus minulla on lentopalloon. Olen pelannut sitä noin 50 vuotta ja edelleen harjoittelemme sitä kaksi kertaa viikkoon, lisäksi käymme peliporukalla monet turnaukset vuodessa.

Asko

Jäsenkirjeen 2/2024 liite 2: Hallituksen jäsenten esittäytyminen

Matti Mentula

Olen paljasjalkainen helsinkiläinen, asunut pääkaupungissa vuodesta 1949 lähtien ja kuulun äitini puolelta Kiuruveden Kärkkäisten sukuun. Työurani olen tehnyt sähköasennusalalla, ensin sähköasentajana, sen jälkeen yli 30 v. sähkösuunnittelijana ja viimeisin työnantajani oli Hepacon Oy, jossa toimin ennen eläkkeelle jäämistäni viimeiset 12 v.
Sukututkimusta olen harrastanut vuodesta 2004 lähtien ja kuulunut Kärkkäisten sukuseuraan vuodesta 2006 ollen mukana seuran sukupäivillä Kuopion sukupäivistä 2007 alkaen. Olen kuulunut sukuseuran hallitukseen vuodesta 2013 ja toiminut seuran sihteerinä vv. 2016 – 2022.
Olen ollut mukana seuran sukukirjaprojekteissa, joista ensimmäisenä v. 2013 ilmestynyt kaksiosainen Pentti Raidan toimittama ” Kiuruveden Kärkkäiset”. Sen jälkeen ”Kärkkäis-tarinoita” v. 2019 yhdessä Tuulikki Kärkkäisen kanssa ja viimeisimpänä vielä työn alla oleva ”Kiuruveden Kärkkäiset” uusittu ja täydennetty painos.
Kuulun myös isäni kotiseutumuistoja vaalivaan Vahviala- seuraan ja siinä mukana seuran vanhojen valokuvien keräysprojekteissa.
Kaiken tämän lisäksi olen yhden naisen mies, kolmen lapsen isä sekä Mathiaksen, Rosan, Erican, Rasmuksen, Luukaksen, Annan, Jennyn, Eeditin, Ronjan, Eliaksen, Joelin, Leevin, Leon ja Sofian pappa.

Matti M.

Jäsenkirje 2/2024: liite 2: Kärkkäistarina

Mattis-Ukko

Kiuruveden Remeskylässä oli ennen muinoin noin tuhannen hehtaarin Mattila, Ukko Kärkkäisen omistama. Talosta erotettiin 1920-luvulla yli kaksikymmentä torppaa, mutta vielä jäi maita ja mantuja senkin jälkeen ja niitä riittikin aina isännän kuolemaan saakka, mikä tapahtui 1920-luvun lopulla. Kalle eli ”Ukko” Kärkkäinen (1842–1922, KK taulu 2577) oli monessa suhteessa varsin omalaatuinen mies ja komea mies sitä paitsi, kertoili tämän kirjoittajalle muuan vanha kiuruvetinen. Hän mainitsi mm., miten komea hahmo Kärkkäinen oli: pitkä, suoraryhtinen, tuuheat kulmakarvat, nenä kyömy ja askel arvokas, rauhallinen. Se oli Ukko Kärkkäinen, joka määräsi Remeskylän asioista sinä aikana, jona kertoja oli ollut kotikylässään Mattilan naapurina.
Mattis-Ukko, joksi Mattilan Kärkkäistä kylän kesken kutsuttiin, piti huolen mm. siitä, että lapset oppivat uimaan. Hän valvoi Mattilan rantuudella lasten uimapirskeitä kesäpäivinä ja katsoi, että kaikki uskalsivat mennä veteen. Ken ei sitä tehnyt, lähti ukko ja otti arkailevan kainaloista, vei hänet syvemmälle ja sanoi: ”Ui …”. Hän oli pitänyt huolen siitä, ettei hukkumisia tapahtunut.
Mattis-Ukon käsky oli ollut Remeskylän laki, väliin melkein koko Kiuruveden. Vähäisintäkään vastaansanomista hän ei ollut suvainnut. Muistellaanpa sellaistakin tapausta, kun ukko oli renkeineen Mattilan pihalla ruokalevolla. Kukko kelvoton, oli yltynyt kiekumaan papan korvanjuuressa juuri kun tämä oli pääsemäisillään nokkauneen. Ja silloin :
- Ooh hiljoo!
- Kukko kiekuu!
- Ooh hiljoo, sanom minä!
- …kiekuu!
- Heikki!
- Niim mitä?
- Paa kukko kuoppaan ja anna olla kolome päivee!
Ja Heikki oli pannut kukon kuoppaan. Naisväki oli kaipaillut kukkoa muutaman päivän aikana, mutta se oli pysynyt poissa…
Mattilan isäntä oli kehuskellut suurilla voimillaan, ei tosin usein, mutta kuitenkin. Oli sanonut kerrankin, että hän, poika, se niitti Pukkisenniitynkin yhdessä rupeamassa. Kun oli epäilty urakan suorittamista, olihan niitty monilatoinen, oli ukko sanonut jotta: ”No oljhan se Ville Piipon kehvelj toverina…”
Naapureitaan kohtaan hän oli ollut aina hyvä ja auttavainen. Avuntarvitsijat saivat sen aina ja monta kertaa sen enemmittä selvittelyittä. Sitä Mattis-Ukko ei ollut oikein käsittänyt, kun markalle kävi niin kuin kävi kohta ensimmäisen maailmansodan seurauksena. Hän ei ollut nostanut työmiesten palkkoja, ei, mutta ei myöskään viljansa hintoja eikä muunkaan, mitä kotoaan myi. Kerran oli Mattilan renki mennyt pyytämään iltamarahaa, mutta mitäpäs isäntä sanoikaan: ”Ei mulloo pientä, enkä minä ruppee yhem miehen takia markkoo särkemään.”
Mattilassa oli ollut siihen aikaan paitsi paljon karjaa ja tallin täydeltä hevosia, myöskin niin paljon sikoja, että niitä oli saanut ajaa perunapellostakin ja pahanteosta mistä tahansa muualtakin kuin lehmäkarjaa. Heti kerrassa kymmenittäin niitä oli, mainitsi kertoja. Niissä oli ollut mahdottoman vanhojakin, kukapa ne kaikki luokitteli ja kuka iät tiesi. Niinpä kerrotaan, että Mattilan vanhimmilla sioilla oli ollut silmälaseja – ettäs taisivat löytää jyväaittojen avaimet tarvittaessa….

(Mattis-Ukko on Kiuruveden Kärkkäiset, taulussa 2577)

JÄSENKIRJE 1/2024

Hei,

Tässä Kärkkäisten Sukuseuran jäsenkirje 1/2024, olkaahyvä:


Jossain tiedotusvälineessä kysyttiin mikä on nykyjään Saamelaisten suurin kylä. Vastaus oli Helsinki. Kärkkäisten sukuhaarojen sydän on maaseudulla mutta aloin pohtimaan onko meille käynyt samalla lailla. Tässä hyvin epätieteellisen tutkimuksen tulos:
- Sukuseuran hallituksen jäsenistä Helsingissä asui 2/12 eli noin 17% pääkaupunkiseudulla 5/12 eli noin 42%. Neuvoston jäsenistä 2/20 asui Helsingissä eli vain 10%.
Pääkaupunkiseudulla 5/20 eli 25%Facebook ryhmästä helsinkiläisiä oli 11% ja koko pääkaupunkiseudulla 21%. Suurin yksittäinen FB ryhmä on Kiuruvedeltä 13%.
- Voiko ylläolevasta sitten vetää jotain johtopäätöksiä? Ei varsinaisesti mutta ehkä Helsinki ei ole niin ylivoimainen Kärkkäis-asuinpaikka kuin alun perin ajattelin……..

Sukuseuran hallitus kokoontui 12.3. tämän vuoden ensimmäiseen kokoukseen. Kokous pidettiin etäyhteyskokouksena.


Tässä tuoreimpia kuulumisia: Sukuhallitus käsitteli mm. seuraavia asioita 1/2024 kokouksessaan:


- Käytiin läpi edellisen sukuhallituksen kokouksen pöytäkirja ja hyväksyttiin se Käytiin läpi sukuseuran tilinpäätös ja tase 2023 sekä kassatilanne. Seuran taloustilanne ja kassavarat ovat hyvällä tasolla. Käytiin läpi jäsentilanne Sukuseuran jäsenmaksun on suorittanut 163 henkilöä (Mielellään saa useampikin suorittaa mutta älkää maksako kahteen kertaan. Minulta voi
tarkistaa onko jäsenmaksu maksettu. Ohjeet maksuun löytyy nettisivuilta) Facebook ryhmä on kasvanut taas kovasti, ryhmäläisiä on jo 487 kappaletta.

Siirrettiin päätös sukukokouspaikasta 2025 seuraavaan kokouksen (14.5.2024). Puheenjohtaja käy vielä katsomassa keväällä vaihtoehtoja läpi.

Päätettiin että sukuhallitus ja sukuneuvosto kokoontuu yhteiskokoukseen kesällä 2024. Paikkana tulee olemaan Kuopio.Kokous järjestetään 17.8.2024, paikka ja agenda lyötiin kokouksessa lukkoon. Paikkana on ravintolalaiva Wuoksi jonka omistaa sukuun kuuluva Ismo Apell (Kiuruveden sukuhaara). Tänne pyritään myös kutsumaan sukuhallituksen tai neuvoston
ulkopuolelta uusia potentiaalisia jäseniä sukuseuran toimintaan. Sukuseuran puheenjohtaja on heihin henkilökohtaisesti yhteydessä keväällä. Minulle saa myös ilmoittaa henkilöitä jotka voisivat tulla kysymykseen.

Sukujulkaisut ja Y-DNA-projekti:

- Pielisjärven / Pohjois-Karjalan Kärkkäisten sukukirjan aineistojen yhdistäminen on menossa. Sukukirja valmistunee seuraavaan sukukokoukseen mennessä.

- Kärkkäis-tarinat II -kirjan tarinoita kerätään ja ideoita/tarinoita voi myös lähettää Tuulikille: tuulikki.karkkainen(ät)pp.inet.fi

- Lisäksi Tuulikilla on työn alla uusi erittäin laaja sukututkimus Kiuruveden Kärkkäisistä. Tämän julkaisuajankohta on vielä avoin.

- Lisäksi on sukuneuvoston jäsen Hannu Kärkkäisellä koottuna sukututkimus Juuan/Ahmovaaran Kärkkäisistä, mutta tuleeko siitä kirjaa niin selvitellään.

- Myös Paltamo-Sotkamon sukuselvitys on valmistumassa. Selvitetään myös tästä mahdollisesti tulevaa kirjaa tai kirjasta.


Y-DNA projekti:

- Liperin-ortodoksi sukuhaarasta on saatu näyte ja sen tuloksia odotetaan. Toivottavasti sen avulla selviäisi sukuhaaran vaiheita.

- Myös Kannaksen Kärkkäisistä on saatu toinen näyte ja siitäkin odotetaan tuloksia.

Muut asiat:

- Sukuhallitus perusti toimikunnan arvioimaan kriteerejä joilla voitaisiin kutsua sukuseuraan kunniajäseniä. Toimikuntaan valittiin sukuseuran puheenjohtaja Kimi Kärkkäinen, sukuseuran varapuheenjohtaja Jussi Kärkkäinen ja sukuneuvoston puheenjohtaja Tuulikki Kärkkäinen.
Tarkoitus on saada työ valmiiksi Kuopion yhteiskokoukseen jossa kriteeristä hyväksytään.

Aloitetaan jäsenkirjan yhteydessä henkilökuvasarja sukuhallituksen jäsenistä. Ensimmäisenä vuorossa varapuheenjohtaja Juhani ”Jussi” Kärkkäinen.

VINKKI: Kiuruveden Kärkkäisiin kuulunutta Juho Rissasta muistetaan Kuopiossa monin tavoin vielä tänä keväänä. On näytelmää ja eri näyttelyitä. Kannattaa käydä katsomassa jos on Kuopion suunnalla liikkeellä!

Tämän sukuviestin tarina-liitteinä on:
- Henkilökuva sukuseuran varapuheenjohtajasta Juhani ”Jussi” (Liite alempana)
- KärkkäisestäHenkilökuvat sukuseuran alkuaikojen voimahenkilöistä + sukuseuran puheenjohtajista (Kärkkäisten juhlakirja) (Tämä tulee pituutensa vuoksi myöhemmin linkkiin: Jäsenkirjeet)

- Facebook tilastoa (Kuten edellinen)
Seuraava sukuhallitus 14.5.2024

Sukuhallituksen ja sukuneuvoston yhteiskokous 17.8.2024 Kuopiossa.


Sukuhallitus toivoo kaikille hyvää tulevaa kevättä!


Kimi

Puheenjohtaja/Kärkkäisten sukuseura

www.karkkaistensukuseura.fi
FB: Kärkkäisten suku
Email: karkkaistensuku@luukku.com

joakim.karkkainen@gmail.com

Otsikko

Hei,
Tässä Kärkkäisten Sukuseuran jäsenviesti 4/2023, olkaa hyvä!

Kesä ja syksy meni vauhdilla, nyt kohti joulua ja talvea, toivottavasti tulisi kunnon talvi myös pääkaupunkiseudulle eikä pelkkää loskaa ja masentavaa pimeyttä.

Sukuseuran hallitus on kokoontunut tänä vuonna kolme kertaa ja seuraava kokous pidetään maaliskuun alussa 2024. Hallitus on pitänyt kokouksensa video-yhteyden avulla Google-meets sovelluksella. Seuraava live-kokous on suunnitteilla elokuulle 2024 Kuopioon yhdessä sukuneuvoston kanssa.

Tässä tuoreimpia kuulumisia:
Sukuhallitus käsitteli mm. seuraavia asioita 3/2023 kokouksessaan:

- Käytiin läpi edellisen sukuhallituksen kokouksen pöytäkirja ja hyväksyttiin se.

- Käytiin läpi jäsentilanne Sukuseuran jäsenmaksun on suorittanut 163 henkilö.

- Facebook ryhmä on kasvanut kovasti, ryhmäläisiä on jo 465 kappaletta.

- Keskusteltiin laajasti seuraavan kokouksen pitopaikasta Sovittiin että kartoitetaan vielä uudestaan Kajaanin, Nurmeksen ja Lieksan mahdollisuudet laajemmalla paikkojen vertailulla. Koli tiputettiin vaihtoehdoista pois (sukukokous on järjestetty Kolilla 1971).

- Sovittiin että sukuhallitus ja sukuneuvosto kokoontuu yhteiskokoukseen kesällä 2024. Paikkana tulee olemaan Kuopio Kokous järjestetään 17.8.2024, paikka ja ohjelma on työn alla. Tänne pyritään myös kutsumaan sukuhallituksen tai neuvoston ulkopuoleltauusia potentiaalisia jäseniä sukuseuran toimintaan. Sukuseuran puheenjohtaja on heihin henkilökohtaisesti yhteydessä viimeistään ensi keväänä. Minulle saa myös ilmoittaa henkilöitä jotka voisivat tullakysymykseen.

- Sukujulkaisut ja Y-DNA-projekti Pielisjärven / Pohjois-Karjalan Kärkkäisten sukukirja tullee
valmiiksi sukukokoukseen 2025. Tämä puoltaisi sitä että sukukokous myös pidettäisiin alueella.

- Kärkkäis-tarinat II -kirjan tarinoita kerätään ja ideoita/tarinoitavoi myös lähettää Tuulikille:
tuulikki.karkkainen(ät)pp.inet.fi

- Lisäksi Tuulikilla on työn alla uusi erittäin laaja sukututkimus Kiuruveden Kärkkäisistä, tämän julkaisuajankohta on vielä avoin.

- Lisäksi sukuneuvoston jäsen Hannu Kärkkäisellä on koottuna sukututkimus Juuan/Ahmavaaran Kärkkäisistä mutta milloin siitä tulee kirja, selvitellään.

- Y-DNA projekti Liperin-Ortodoksi sukuhaarasta on saatu lupaus näytteen antajasta ja siten asia etenee. Toivottavasti sen avulla selviäisi tämän sukuhaaran vaiheita.

Muut asiat:

- Kiuruveden Hautakylään on pystytetty muistopaasi Pekka Pekanpojalle (kuva). Tästä saamme kiittää Tuulikki ja Matti Kärkkäistä. Liitteenä lyhyt kuvaus paikasta ja Pekasta,

- Hallitus päätti toteuttaa uudelleen viime vuonna suositun kirjamyyntikampanjan Joulukuussa. Tästä oma viesti Joulukuun alussa.

Tämän sukuviestin tarina-liitteinä on (ks. jäsenkirjeet-valikosta 4/2023 liitekertomukset):

Seppo Kärkkäisen kirjasta Pälkäneeltä Peltolaan_ Rautalammin Kärkkäisten asutushistoriaa

Tarina-kirjasta kohta_ Niilo-poika, nauris ja Dolgoruki

Pekka Pekanpoika_Muistopaasi

Seuraava sukuhallitus 8.3.2024

Kirjamyynti joulukampanja Joulukuu 2023
Seuraava varsinainen sukuviesti Maaliskuussa 2024

Sukuhallitus toivoo kaikille hyvää alkavaa talvea!

Kimi
Puheenjohtaja/Kärkkäisten sukuseura
www.karkkaistensukuseura.fi
FB: Kärkkäisten suku
Email: karkkaistensuku(ät)luukku.com
joakim.karkkainen(ät)gmail.com
LASKU
Kärkkäisten sukuseuran jäsenmaksu vuosille 2023-2025

- Ellet ole jo maksanut aiemmin.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maksu 30€/jäsen
Viestikenttään: jäsenmaksu 2023-2025, jäsenen koko nimi, email ja postisoite

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seuran tilinumero, jolle jäsenmaksu maksetaan: NORDEA FI 11 1112 3000 3111 07
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jos haluat maksaa ainaisjäsenmaksun, sen hinta on 200,00€
Jäsenmaksuilla tuetaan sukututkimusta, sukukirjojen tekemistä sekä sukupäivien järjestämistä.
Sukuseuran hallituksen jäsenet eivät saa korvauksia seuralta vaan toiminta perustuu
vapaaehtoisuuteen.

JULKAISUJEN JA SUKUSEURAN MUIDEN TUOTTEIDEN TILAUKSET

Kaikkia sukuseuran julkaisuja on tilattavissa puheenjohtaja Joakim Kärkkäiseltä. Hinnat sisältävät postituskulut. Ks. Sukuseuran julkaisut -linkki.

Joakim Kärkkäisen yhteystiedot : http://www.karkkaistensukuseura.fi/ tai sähköpostilla: joakim.karkkainen(ät)gmail.com tai postikortilla: os. Matinniitynkuja 6 A 23, 02230 Espoo

Y-DNA-tutkimukset sukututkimuksen tukena ja kohdistajina

Sukuseuralla on sukututkimuksen tueksi myös Y-DNA-tutkimusta. Tähän mennessä on selvinnyt, että Rautalammin Kärkkäiset kuuluvat Suomea lännestä päin asuttaneisiin (I-haploryhmään) ja muut tähän mennessä Y-DNA-testin teettäneet Kannaksen kautta idästä päin Suomea asuttaneisiin (N-haploryhmään, johon kuuluu n. 70 % suomalaisista miehistä). Rantasalmen, Kiuruveden ja Pielisjärven Viekin Kärkkäisistä on Y-DNA-testin teettäneitä hyvin (kuuluvat N-haploryhmään).

Monista sukuhaaroista olisi tarpeen saada miespuolisia isälinjaisia Y-DNA-testiin osallistujia sen selvittämiseksi, mistä isommasta sukuhaarasta ja milloin ne ovat todennäköisesti haarautuneet. Isälinjaisia miespuolisia Y-DNA-testiin osallistuvia henkilöitä kaivataan erityisesti mm. Juuan Ahmovaaran, Kiteen, Pieksämäen, Suonenjoen, Sotkamon, Valtimon, Kuusakosken ja Heinäveden Kärkkäisistä sekä myös kaikista Kärkäs-nimisistä.
Kärkäs-nimi on Kärkkäinen-nimen alkuperäinen ja pitkään käytetty muoto, joka on säilynyt Karjalan Kannaksella ja sitä esiintyy jossakin määrin sieltä tulleilla siirtolaisilla. Kannaksen Kärkäs-nimisissä on idästä päin tulleiden N-haploryhmään kuuluvien lisäksi todennäköisesti myös lännestä päin Ruotsin vallan laajentuessa 1300–1400 -luvuilla sinne tulleita Kärkäs-nimisiä (I-haploryhmää). Sahalahdelta (kuuluu nyk. Kangasalaan) Konnevedelle ja Hankasalmelle (vanhaa Rautalampia) erämailleen tulleet Kärkkääthän kuuluvat I-haploryhmään.

SUKUPÄIVÄT 2022

Sukupäivien 2022 osanottajia Jyväskylässä.

Ilmeisesti se, ettei Jyväskylä sijaitse Kärkkäisten perinteisillä asuinseuduilla, sekä yleisillä kulkuneuvoilla yhteyksien monivaiheisuus monille perinteisillä Kärkkäisten alueilla asuville vaikutti osallistujamäärään koronan lisäksi.

Sukukokousväkeä Kiuruveden kulttuuritalossa Kiuru-salissa 68 vuotta sukuseuran perustamiskokouksen jälkeen kesällä 2019.

Sukuseuran uudeksi puheenjohtajaksi sukukokous 2022 valitsi Rautalammin Kärkkäisistä polveutuvan kauppatieteiden maisteri Joakim Kärkkäisen Espoosta.


Joakim kuvassa keskellä, väistyvä puheenjohtaja tekn. tri Seppo Kärkkäinen taustalla

Sukukirjoja ja tekeillä olevia sukututkimuksia

Kuluvalla kaudella on tekeillä vapaaehtoisvoimin useita julkaisuja.

Sukututkimus on vapaaehtoistyötä ja sitä tehdään tavoitteellisena harrastuksena.

Jokainen voi osaltaan edistää oman sukuhaaransa sukututkimusta:

- lähettämällä omia tietojaan sekä koota oman sukuhaaransa tietoja
- ja vanhoja valokuvia.
Tietoja voi lähettää kätevästi viereisen valikon linkistä:
Kärkkäisistä polveutuvan sukutietolomakkeella tai postitse
sukuneuvoston puheenjohtaja Tuulikki Kärkkäiselle (yhteystiedot löytyvät
yhteystietolinkistä).

Harrastusmahdollisuuksien niukennuttua korona-epidemian rajoitusten vuoksi: Lähettäkää sukutietojanne ja kootkaa niitä myös lähipiiristä. Kehottakaa lähisukuannekin tietojensa lähettämiseen. Myös vanhoja valokuvia voisi käydä läpi ja merkitä muistiin, keitä kuvissa on... niin pitkään kuin on vielä henkilöiden tunnistajia. Vanhat valokuvat ovat tervetulleita tekeillä oleviin kaikkiin Kärkkäis-sukututkimuksiin ja tulevia sukukirjoja varten.

Sukupäiviem 2022 illanvietossa esiintyi Kärkkäis-juuristen serkusten upeasti laulava ja soittava kvartetti: Sauli ja Aarno Tiihonen, Kalle Miettinen ja Ilkka Pohjolainen

Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi

osoitteeseen:karkkaistensuku@luukku.com. Tiedotteita lähetettäessä on ilmennyt vanhentuneita osoitteita.

Verkkosivuja voidaan lukea tietokoneen lisäksi myös tableteilla ja älypuhelimilla, koska kotisivut skaalautuvat käytetyn välineen mukaan.

Kotisivuilla on sukuseuralle ja toimijoille sähköisesti palautettavia, yhteydenottoa helpottavia lomakkeita. Niitä on mm. sukuseuraan jäseneksi liittymistä sekä sukututkimukseen ja -julkaisuihin sukutietojen lähettämistä varten. Sukuseuran tuotteiden tilaukset tehdään sukuvanhimmalle osoitetulla lomakkeella.


Kärkkäisten Sukuseura pitää kolmen vuoden välein sukukokouksen ja sukupäivät.

Tällä hetkellä on valmisteilla uusia Kärkkäisten sukua koskevia sukututkimuksia ja sukujulkaisuja.

Käytämme DNA-tutkimusta perinteisen sukututkimuksen rinnalla saadaksemme laajempaa tietoa
eri sukuhaarojen yhteyksistä toisiinsa. Sukuseuramme on käynnistänyt Kärkkäis-YDNA-projektin eri sukuhaaroista. Vapaaehtoiset "koehenkilöt" maksavat itse DNA-tutkimuksen kustannukset DNA111 osalta (siis 111 markkeria).Osa ennen sukuseuran käynnistämää DNA-projektia maksoi 67 markkerin testinsä itse, joten kaikki testin teettäneet tasavertaisessa asemassa. Ensimmäisen testin maksaminen itse on myös osoitus omakohtaisesta kiinnostuksesta.

Uudet aktiivit eri Kärkkäis-sukuhaaroista olette tervetulleita kiinnostumaan sukujuuristanne, tulemaan mukaan Kärkkäisten YDNA-projektiin, kokoamaan sukutietoja ja vanhoja valokuvia
sekä kirjoittamaan muistiin Kärkkäis-tarinoita.
Sukuseuramme on usean vuoden ajan pyrkinyt kokoamaantarinoita ja juttuja eri aikoina eläneistä Kärkkäisistä. Ensimmäinen Kärkkäis-tarinoita kirja on ilmestynyt 2019. Seuraavaan on jo alku
odottamassa.

Kotisivut on suunnitellut ja aiemman version ohjelmoinut Tuulikki Kärkkäinen. Hänelle voi antaa palautetta, esimerkiksi jos on hyviä ehdotuksia, kotisivuissa ilmenee ongelmia tai havaitsee virheitä. Yhteydenotto voi tapahtua esimerkiksi sähköpostilla.

Tietokonekäytön vihjeitä:

Paina päivitysnuoli- tai F5 -näppäintä saadaksesi koneellesi viimeisimmät päivitykset.

Sivuille pääsyä helpotat jatkossa laittamalla tämän sivun koneesi avattuna ollessa, ylhäältä löytyvään palkkiin, "Suosikit" (Internet Explorer-selaita käyttäessäsi) tai "Kirjanmerkit" (Mozilla
Firefox-selainta käyttäessäsi), ja näppäämällä "valmis". "Suosikit" tai "Kirjanmerkit" -valikosta näille sivuille pääsee sen jälkeen klikkaamalla tarvitsematta muistella ja kirjoittaa osoitetta aina uudelleen.