Y-DNA-näytteet sukututkimuksen tueksi

nSukuseuralla on sukututkimuksen tueksi myös Y-DNA-tutkimusta. Tähän mennessä on selvinnyt, että Rautalammin Kärkkäiset kuuluvat Suomea lännestä päin asuttaneisiin (I-haploryhmään) ja muut tähän mennessä DNA-testin teettäneet Kannaksen kautta idästä päin Suomea asuttaneisiin (N-haploryhmään, johon kuuluu n. 70 % suomalaisista miehistä). Rantasalmen, Kiuruveden ja Pielisjärven Viekin Kärkkäisistä on DNA-testin teettäneitä hyvin (kuuluvat N-haploryhmään).

Monista pienemmistä sukuhaaroista olisi tarpeen saada miespuolisia isälinjaisia DNA-testiin osallistujia sen selvittämiseksi, mistä isommasta sukuhaarasta ja milloin ne ovat todennäköisesti haarautuneet.

Mukaan toivotaan myös KÄRKÄS- nimisiä, sillä se on Kärkkäinen-nimen alkuperäinen muoto ennen -nen-päätettä. Miespuolisten isälinjaisten Kärkäs-nimisten testit voisivat selvittää tulosuuntaa ja haarautumista Karjalan Kannaksella, mitä kautta Suomea on varhain asutettu. Sinne meni lisäksi Ruotsin ns. ristiretkien myötä jo 1200-1300 -lukujen vaihteessa väkeä myös läntisestä Suomesta. On siten mahdollista, että Kärkäs-nimisiä ja heidän sukuhaarojaan on ollut sekä I- että N-haploryhmää.

Kukin maksaa ensimmäisen Y-DNA-testinsä (YDNA67 eli 67 markkerin testin) itse. Sen hinta on Suomi-DNA:n kautta alennuksineen noin 200 euroa. Jos sukututkimuksen kannalta osoittautuu tarpeelliseksi laajentaa näytteen analysointia 67 markkerista 111 markkeriin tai FullY:hyn, sukuseura maksaa jatkotestit, kun asianomaisen kanssa niin sovitaan. Tarkempi markkereiden (mutaatioiden) selvittäminen voi antaa sukututkimusta suuntaavia hypoteeseja tutkia tiettyjen alueiden dokumentteja.

Tarkempia tietoja tästä saa ottamalla yhteyttä sukuseuran DNA-tutkimuksen yhteyshenkilöön Tuulikki Kärkkäiseen.

DNA-näytteen tilausohjeet:

1. Ensin mennään Suomi DNA:n nettisivuille osoitteella:
https://www.familytreedna.com/groups/finland/about/background

2. Sieltä löytyy osoite, josta pääsee klikkaamalla FamilyTree DNA:n sivulle tilaamaan DNA-testi:
Uuden testipakkauksen tilauslomake: http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland

3. Sieltä valitaan Y-DNA67 (hinta 199dollaria, on Suomi DNA:n alennettu hinta, kun normaali on 249 dollaria) ja klikataan: Order Now.

Täytetään tilaajatiedot.

Testi maksetaan kansainvälisellä luottokortilla (esim. Visa tai Master Card).


4. Tilaamisen ja maksamisen jälkeen tulee tilausvahvistus.

5. Muutamien päivien päästä tulee testipakkaus ohjeineen (DNA-näyte hierotaan voimakkaasti vanupuikoilla molemmilta puolilta suun limakalvoista). Näytteet postitetaan ohjeen mukaan.

6. Väliaikatietoja näytteen käsittelyn etenemisestä tulee sähköpostitse. Ensimmäiset tuloksia

saattaa joutua odottamaan joskus jopa kolmekin kuukautta.

Kärkkäisten Y-DNA-projektissa testiin osallistuneiden markkereiden vertailu antaa tietoa, mistä sukuhaarasta ja milloin suunnilleen ko sukuhaara on eronnut omakseen. Projektissa sen vertailun mahdollistamiseksi pyydän ottamaan yhteyttä minuun.

Kärkkäisten sukuseuran Y-DNA-projektin yhteyshenkilö

Tuulikki Kärkkäinen